Buitenland

„Geen spoedig vertrek Amerikanen”

De Amerikaanse troepen zullen Irak niet verlaten zolang het land niet beschikt over een goed opgeleide veiligheidsmacht. Dat heeft president Ghazi al-Yawar dinsdag gezegd. Volgens het staatshoofd zou het „complete onzin” zijn de Amerikanen op korte termijn te vragen weg te gaan uit Irak.

Buitenlandredactie
2 February 2005 08:43Gewijzigd op 14 November 2020 02:10Leestijd 5 minuten

Al-Yawar stelt dat het zou leiden tot een chaos die de Iraakse autoriteiten op dit moment niet de baas zouden kunnen. Hij voorspelde echter wel dat een deel van de 170.000 buitenlandse militairen in Irak voor het einde van het jaar zal vertrekken.

Washington heeft nog geen plannen bekendgemaakt om zijn troepen terug te trekken uit Irak, maar minister van Defensie Donald Rumsfeld heeft gezegd dat een verzoek daartoe van de Iraakse regering zal worden ingewilligd.

De uitspraken van de soenniet Al-Yawar zijn deels opmerkelijk omdat hij ook een van de critici is van het optreden van het Amerikaanse leger in Irak. Zo was hij fel tegen het Amerikaanse beleg van de opstandige stad Fallujah in april. Hij nam deel aan de onderhandelingen om een einde te maken aan het beleg. Het beleg werd na drie weken opgebroken, maar kort daarna werd de stad opnieuw ingenomen door opstandelingen en in november vielen de Amerikanen de stad alsnog aan om hen te verdrijven.

Verscheidene Iraakse partijen sturen aan op een spoedig vertrek van de Amerikaanse en andere buitenlandse troepen uit Irak, maar Al-Yawar wijst dat van de hand, ondanks het verzet van groot deel van de bevolking tegen de aanwezigheid van buitenlandse troepen. „Misschien dat het aantal buitenlandse militairen tegen het eind van dit jaar kan worden afgebouwd, maar waarschijnlijk niet eerder”, aldus de president. Hij zegt dat er „fouten” zijn gemaakt door de Amerikaanse en Britse troepen, maar beschouwt hun aanwezigheid in Irak als overwegend positief. „Het verdrijven van Saddam was een van de beste prestaties van de buitenlandse troepen. Dat hadden we nodig.”

Al-Yawar zei dinsdag ook dat vrijwel zeker een sjiiet de nieuwe Iraakse regering zal leiden. De interim-president zei echter dat de belangrijkste regeringsfuncties niet permanent in handen van bepaalde geloofsgroeperingen mogen zijn.

De huidige interim-regering heeft ook een sjiitische premier, Iyad Allawi. De president is soenitisch en de vice-presidenten Ibrahim Jaafari en Rowsch Shways zijn sjiiet en Koerd.

Irak opende dinsdag zijn grenzen weer en ook vertrokken er weer passagiersvliegtuigen van het internationale vliegveld in Bagdad. De grenzen en het vliegveld waren afgelopen weekend en maandag gesloten in verband met de verkiezingen. In Syrië stond een file van 8 kilometer lang met vrachtwagens die goederen naar Irak wilden brengen.

Twee Iraakse politiemensen zijn dinsdag omgekomen toen zij probeerden een bom onschadelijk te maken en het projectiel ontplofte. Het incident voltrok zich in Irbil, in het Koerdische noorden van Irak. Bij gevechten tussen Iraakse militairen en opstandelingen in een onrustige wijk van Mosul vielen een dode en een gewonde.

Opstandelingen die zeiden te vallen onder het bevel van de Jordaanse terroristenleider Abu Musab al-Zarqawi lieten dinsdag een video uitgaan waarop zij meldden vier Iraakse militairen gevangengenomen te hebben. Op de opnamen waren vier mannen in uniformen van de Iraakse nationale garde te zien. De opstandelingen kondigden aan de militairen te gaan straffen omdat ze hadden geholpen bij de organisatie van de „verkiezingsfarce.”

Andere Iraakse opstandelingen lieten dinsdag via een website weten dat ze een Amerikaanse soldaat hebben ontvoerd. Maar het Amerikaanse leger heeft na een onderzoek geconcludeerd dat er geen Amerikaanse soldaten worden vermist in Irak.

In de verklaring werd de Amerikaan aangeduid als John Adam. Volgens een Amerikaanse fabrikant van speelgoedpoppen lijkt de afgebeelde figuur sterk op één van zijn producten.

Opstandelingen in Irak hebben zondag tijdens de verkiezingen een gehandicapte jongen van 19 jaar behangen met explosieven en die vervolgens tot ontploffing gebracht bij een stembureau. Volgens familieleden van de jongen werd hij ontvoerd.

De ’zelfmoordenaar’ Amar Ahmed Mohammed uit al-Aksan leed aan het syndroom van Down. Hij had volgens bronnen die de krant in Irak raadpleegde, de verstandelijke vermogens van een vierjarige. Hij zou tijdens een familiebijeenkomst zijn weggelokt en vervolgens met bom en al naar een stembureau zijn gedirigeerd. Door de aanslag kwam niemand om het leven.

De ouders hoorden van de aanslag toen in de buurt bekend werd dat een ”mongoli” de pleger was. Volgens de Australische krant zijn er tot dusver twee andere berichten opgedoken over de inzet van gehandicapten door Iraakse opstandelingen voorafgaand aan de stembusgang. Deze berichten zijn niet bevestigd.

Dinsdag beleefde Irak voor het eerst sinds weken weer een ochtend zonder bomaanslagen. Grote Europese persbureaus met correspondenten in het land berichten dagelijks over aanslagen, maar dinsdag had de kopij vrijwel uitsluitend betrekking op de politieke nasleep van de verkiezingen van zondag.

Alleen het Duitse persbureau DPA berichtte vanuit het noordoostelijke Arbil dat daar dinsdagmorgen twee agenten om het leven zijn gekomen toen ze probeerden springstof onschadelijk te maken.

Als het aan de extremistische groep van Abu Musab al-Zarqawi ligt is dit een uitzonderlijke morgen. De groep heeft dinsdag via internet gedreigd dat de ’heilige oorlog’ na de verkiezingen gewoon doorgaat.

Het communiqué noemt de volksraadpleging een farce. „De strijders van de Organisatie van al-Qaida in de landen van Rafidaïn (Tweestromenland) gaan voorwaarts...”, aldus het communiqué van de extremisten die verantwoordelijk worden gehouden voor talrijke bomaanslagen en aanvallen op Amerikaanse troepen en de Iraakse politiemacht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer