Buitenland
Brits parlement akkoord met amnestiewet voor geweld Noord-Ierland

Het Britse parlement is definitief akkoord met een controversiële wet die voormalige soldaten en paramilitairen beschermt tegen vervolging voor geweld tussen 1969 en 1998 in Noord-Ierland. Tijdens The Troubles, zoals die periode wordt genoemd, vielen meer dan 3500 doden tijdens een sektarisch conflict tussen Ierse nationalisten en pro-Britse loyalisten.

ANP

Er worden nog altijd 1200 sterfgevallen onderzocht. Met de wet wordt een onderzoekscommissie opgericht, die immuniteit kan geven aan iedereen die meewerkt met onderzoeken. Daarmee kunnen nieuwe vervolgingen en schadeclaims worden voorkomen. Er verandert niks voor wie eerder is veroordeeld of nu al wordt vervolgd.

De wet wordt bekritiseerd door onder meer nabestaanden, mensenrechtenorganisaties, alle politieke partijen in Noord-Ierland en de Ierse regering. Zij stellen dat de wetgeving gerechtigheid in de weg staat. Ierland vraagt zich af of de wet indruist tegen het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en is in afwachting van advies over eventuele juridische stappen.

Vorig jaar werd voor het eerst sinds het vredesakkoord een Britse veteraan schuldig bevonden aan het doden van een man tijdens The Troubles. Het slachtoffer werd door een kogel geraakt toen hij een grenscontrole passeerde.

Het Britse Hogerhuis had eerder het wetsvoorstel enigszins aangepast, maar dat is woensdag door het Lagerhuis ongedaan gemaakt. Dat betekent dat het ontwerp nu alleen nog formeel moet worden goedgekeurd door de koning. Het is niet bekend wanneer die laatste stap wordt genomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer