Binnenland
Meeste Nederlanders voorstander van toetreding Oekraïne tot de Europese Unie

Zeker 56 procent van de Nederlanders vindt dat Oekraïne moet kunnen toetreden tot de Europese Unie als het land aan de toelatingseisen voldoet.

Redactie binnenland
31 August 2023 10:31
Minister Hoekstra dinsdag bij de Europese Commissie in Brussel. De meeste Nederlanders zouden Oekraïne graag bij de EU zien. beeld ANP, Rob Engelaar
Minister Hoekstra dinsdag bij de Europese Commissie in Brussel. De meeste Nederlanders zouden Oekraïne graag bij de EU zien. beeld ANP, Rob Engelaar

Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat deze donderdag verscheen. Voorstanders van toetreding van Oekraïne denken dat de EU er economisch en geopolitiek baat bij heeft. In mindere mate komt het argument naar voren dat het land het lidmaatschap ‘verdient’ door de oorlog met Rusland of dat EU-lidmaatschap als morele steun kan dienen in de strijd. Oekraïne heeft overigens sinds juni vorig jaar de status van kandidaat-lidstaat.

Tegenstanders wijzen erop dat er onoverkomelijk economische, culturele en bestuurlijke verschillen bestaan tussen Oekraïne en West-Europa. Ook vrezen ze dat EU-lidmaatschap leidt tot een verdere escalatie van het conflict met Rusland.

Als het gaat om Nederland steunt 70 procent van de mensen het EU-lidmaatschap. Slechts 10 procent acht het beter dat het land uit de EU zou gaan.

De meeste mensen staan achter het lidmaatschap omdat Nederland binnen EU-verband politiek, economisch en militair sterker is dan als het alleen in de wereld zou opereren. Nederland vinden ze als klein handelsland te kwetsbaar en te afhankelijk van de EU om deze de rug toe te keren. Ook biedt het samenwerkingsverband de kans om grensoverschrijdende problemen, zoals de klimaatverandering, aan te pakken.

Vriendjespolitiek

Tegelijk blijft het vertrouwen in de nationale politiek laag. Niet meer dan 43 procent van de Nederlanders heeft nog voldoende vertrouwen in de Tweede Kamer. Bijna de helft denkt dat vriendjespolitiek vaak voorkomt onder ambtenaren.

De belangrijkste reden voor de onvrede over de politiek is in de ogen van burgers de opeenstapeling van problemen die niet goed worden opgelost. Zoals de stijgende prijzen en groeiende inkomensverschillen, de manier waarop mensen met elkaar samenleven, en zorgen over immigratie, asielbeleid en opvang. Andere zorgen zijn het tekort aan betaalbare woningen, klimaat en stikstof.

Desinformatie

Het SCP heeft verder onderzoek gedaan naar het thema desinformatie en omgangsvormen op sociale media. Daaruit komt naar voren dat zo’n 50 procent van de mensen bezorgd is over foutieve en misleidende informatie op internet. Tegelijkertijd denken drie op de vier mensen zelf prima in staat te zijn onjuiste informatie te herkennen.

Ongeveer de helft van de mensen vindt dat de overheid mag ingrijpen als mensen gevaarlijke informatie delen. Ze vinden dat de vrijheid van meningsuiting mag worden ingeperkt als er sprake is van belediging van groepen of verspreiding van desinformatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer