Economiekwestie eurobankbiljetten
Wat wilt u op de eurobankbiljetten zien?

Betalen met een bankbiljet met de beroemde Nederlandse filosoof Spinoza erop en als wisselgeld een briefje met daarop Frans Hals terugkrijgen? Tot eind 2001 kwam dat veelvuldig voor. We betaalden namelijk met de prachtige guldenbiljetten. Daar kwam een einde aan met de komst van de euro. Er bestaat echter een kans dat de genoemde afbeeldingen vanaf 2024 terugkeren.

Edin Mujagic
beeld RD
beeld RD

In 2002 verving de euro de gulden. Sindsdien moeten we het doen met bankbiljetten met daarop fantasiebruggen. Op het gezamenlijke Europese geld mochten geen afbeeldingen van bestaande zaken staan, uit vrees dat sommige eurolanden er aanstoot aan zouden nemen of niet vertegenwoordigd zouden zijn.

Dat gaat volgend jaar veranderen! En u mag meebepalen hoe de nieuwe bankbiljetten eruit gaan zien. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een website gelanceerd waarop u uw voorkeur kunt uitspreken voor een thema. U kunt kiezen uit vogels, Europese cultuur, natuur, de toekomst, ‘ons Europa’, rivieren en handen.

De ECB wil de euro meer herkenbaar maken, zei Christine Lagarde, de president van de bank.

19575050.JPG
Bankbiljet met de afbeelding van Frans Hals. beeld ANP, Jeroen Jumelet

Hulde! In Europa hebben we veel zaken waarmee we ons geld kunnen versieren. Denk alleen al aan de kunst. Rembrandt, Leonardo da Vinci, Vermeer, Picasso, Van Gogh, Boticelli, Michelangelo, Monet… Persoonlijk hoop ik op een terugkeer van Frans Hals. Het blauwe tientje met de afbeelding van Hals was mijn allereerste bankbiljet in Nederland.

De ECB betrekt ons allemaal bij de keuze omdat de bank zegt te luisteren naar de mensen en naar hun wensen over hoe het geld van de toekomst eruit moet zien. Leuk hoor maar ik had veel liever gezien dat de bank wat meer aandacht had gehad voor iets anders. Voor wat mensen willen met betrekking tot hun geld, namelijk dat de waarde ervan stabiel blijft.

Sinds de invoering van de euro heeft de inflatie 57 procent van de koopkracht ervan opgegeten. Alleen al sinds begin 2021 gaat het om een waardedaling van 10 procent en dan tel ik de eerste helft van 2023 niet eens mee.

In de praktijk is de ECB veel te laat in actie gekomen tegen de stijgende inflatie en nog altijd heeft de bank daar te weinig aan gedaan, ondanks alle renteverhogingen van de afgelopen tijd. De ECB lijkt zich er zelfs bij neer te leggen dat de inflatie tot en met 2025 te hoog zal blijven.

Ik zou graag zien dat hij van de eurozone een oase van lage inflatie maakt in plaats van klimaatpolitieagent te gaan spelen, om maar iets te noemen. Als de ECB daarvoor zorgt, dan mogen voor mijn part de afbeeldingen van presidenten zoals Mario Draghi en Christine Lagarde op de nieuwe bankbiljetten worden gezet.

Over niet al te lange tijd zullen we weten wat er op de nieuwe serie eurobankbiljetten te zien zal zijn. Wilt u er invloed op hebben? Schiet dan wel op. U kunt uw voorkeur kenbaar maken tot en met 31 augustus.

_De auteur is hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer