BinnenlandDigitale oplichting
„Spreek codewoord af met je kind en voorkom oplichting”

Ouders moeten „zo snel mogelijk” met hun kinderen een codewoord afspreken om te voorkomen dat ze worden opgelicht via de telefoon, waarschuwen instanties in het AD.

Webredactie
Struijs is in het bijzonder bezorgd over voice cloning: het imiteren van de stem van iemands familielid door middel van AI-gedreven software. beeld Pexels
Struijs is in het bijzonder bezorgd over voice cloning: het imiteren van de stem van iemands familielid door middel van AI-gedreven software. beeld Pexels

Cybercriminelen zijn namelijk begonnen met het klonen van stemmen en dat kan volgens deskundigen desastreuze gevolgen hebben voor onze portemonnee.

De nationale politie is bezorgd over de razendsnelle opmars van kunstmatige intelligentie en pleit voor tientallen digitale rechercheurs en analisten om cybercrime het hoofd te bieden. „We kunnen de ontwikkelingen amper meer bijbenen”, verzucht Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond. „Het gaat écht als een raket. Van rechercheurs krijg ik al verontrustende signalen die alle alarmbellen laten afgaan.”

Struijs is in het bijzonder bezorgd over voice cloning: het imiteren van de stem van iemands familielid door middel van AI-gedreven software. Criminelen gebruiken dit om mensen telefonisch op te lichten. Bijvoorbeeld met een kletsverhaal dat iemands dochter in acute nood zit en nú geld nodig heeft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer