Binnenland
Afhandeling van veel zaken controversieel

Hoewel het nog maar een week duurde voor het verkiezingsreces zou beginnen, kan het kabinet door haar demissionaire status tal van zaken niet afhandelen. De Kamer bepaalt welke onderwerpen controversieel zijn en die komen pas weer aan de orde als er een nieuw kabinet is aangetreden.

Redactie politiek

De Order van de Eeuw loopt belangrijke vertraging op. Het kabinetsbesluit om Nederland te laten deelnemen aan de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter was nog niet door de Kamer. Juist gisteren zouden de stemmingen plaatshebben.

Het NIOD-rapport over Srebrenica, waar het allemaal om begonnen is, zal waarschijnlijk wel gewoon op donderdag 25 april in de Kamer worden bediscussieerd, maar dat zal geen volwaardig debat kunnen worden. De discussie kan immers niet meer leiden tot het (al dan niet gedwongen) vertrek van een of meerdere bewindslieden.

Op het terrein van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het kabinet nog geen week geleden een eigen visie gepresenteerd op de aanpak van het WAO-probleem. Door alleen nog mensen die duurzaam en volledig arbeidsongeschikt zijn een WAO-uitkering te geven, wil het kabinet de instroom in de WAO aanzienlijk inperken. Werkgevers en werknemers hebben echter heftige kritiek laten horen op het voorstel, omdat het kabinet enkele wezenlijke elementen uit het SER-advies over de WAO niet in haar voorstel heeft verwerkt. De Kamer bestempelt de behandeling van het plan als controversieel.

De Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening van minister Pronk zal ook de eindstreep niet halen. De Kamer rondde de behandeling van de nota maandag af, maar over veel onderwerpen bestaat een aanzienlijk verschil van mening, zoals het bouwen op vliegveld Valkenburg, het boren onder de Biesbosch en de realisering van een bovenregionaal bedrijventerrein in de Hoeksche Waard.

Minister Borst van Volksgezondheid wilde graag dat de Eerste Kamer nog voor de verkiezingen een besluit zou nemen over de Embryowet, waarin staat dat experimenten met geslachtscellen en embryo’s onder voorwaarden is toegestaan. Deze behandeling zal hoogstwaarschijnlijk ook geen doorgang vinden.

De commissievergadering van deze week waarin het gratis verstrekken van heroïne voor ernstig verslaafden en het xtc-beleid zou worden besproken, gaat ook niet door.

Op het terrein van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij is het voorstel om de nertsenhouderij in Nederland op termijn te verbieden controversieel. Minister Brinkhorst heeft na jaren van voorbereiding daarover een wetsvoorstel bij de Kamer ingediend, maar de val van het kabinet haalt een streep door zijn rekening.

Het kabinet zal zelf ook een aantal zaken niet willen afhandelen, zoals het al dan niet naar gas boren in de Waddenzee en het pleiten in internationaal verband voor hardere sancties tegen Israël.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer