Economie
Duitse AfD spint garen bij zorg burger

De in opiniepeilingen stijgende rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) is vrijdag in Maagdenburg een driedaags partijcongres begonnen. Belangrijk thema is de houding ten opzichte van de EU.

Redactie economie
beeld EPA, Jens Schlueter
beeld EPA, Jens Schlueter

De AfD-leden besloten vrijdag dat de partij toetreedt tot een partijenverbond in het Europees Parlement dat Europese Identiteit en Democratie heet. Dit is een verzameling van nationalistische, eurosceptische en rechtse conservatieve partijen. Onder meer de Franse Rassemblement National en de Italiaanse partij Lega zijn erbij aangesloten.

Maagdenburg is hoofdstad van de deelstaat Saksen-Anhalt, waar de partij volgens de peilingen bijna 30 procent van de ondervraagden achter zich heeft. In heel het land is de AfD volgens opiniepeilers goed voor minstens 20 procent. Daarmee zou de AfD de tweede partij van de Bondsrepubliek kunnen worden.

Bezorgdheid

Opiniepeilers schrijven de opmars van de AfD onder meer toe aan de groeiende bezorgdheid onder burgers over de omvang en gevolgen van migratie en over de hoge kosten van het energie- en klimaatbeleid van de regering van de sociaaldemocratische bondskanselier Scholz. Voor veel van die kosten worden bij de AfD de Europese Unie en het Europees Parlement verantwoordelijk gehouden. Die zouden te veel macht hebben over het nationale beleid. Volgens een van de twee partijleiders, Alice Weidel, is „de natiestaat het meest geschikte stelsel voor een echte democratie”.

De partij spreekt zich niet direct uit tegen lidmaatschap van de EU, maar Weidel vindt dat de unie anders moet worden georganiseerd en dat de bevoegdheden van Brussel moeten worden teruggedrongen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer