Afghaanse boer vlucht voor droogte
Niet alleen geweld, maar ook droogte verdrijft boeren in Afghanistan van hun geboortegrond. „Klimaatverandering is erger dan oorlog.”
De 60-jarige Baba Jan is zijn huis ontvlucht. Niet omwille van de oorlog in Afghanistan, wel door de ergste droogte die de landbouwer in al die jaren al meegemaakt heeft. Het is de tweede keer al dit jaar dat hij de provincie Badghis moet verlaten. Hij zoekt nu zijn toevlucht in de hoofdstad Kabul. „Maar zelfs al was de hele stad van mij, dan nog was ik liever in Badghis gebleven”, vertelt hij vol heimwee. „Ik houd van mijn leven als boer, en ik mis het enorm.” Daarop verbergt hij zijn gelaat met een sjaal.
Baba Jan is niet de enige die met dit verdriet kampt. Een groot aantal boeren maken hetzelfde mee. Hun leven in het westen van Afghanistan is ontwricht. De immense droogte bracht het verlies van waterreserves, landbouwproducten en vee met zich mee. En die droogte, zeggen klimaatwetenschappers, is het resultaat van de klimaatcrisis.
Een lemen hut in de hoofdstad: daar woont Baba Jan momenteel samen met zijn drie jongste kinderen. De vier oudste heeft hij weggestuurd om te gaan werken in Iran. „Die oorlog deert ons niet”, zegt de landbouwer. „We waren nog steeds gelukkig, nog steeds druk bezig met onze landbouwgrond. Maar nu riskeren mijn kinderen te sterven van de honger door droogte en klimaatverandering.”
Afghanistan is een van de landen die zwaar getroffen is door de klimaatcrisis. De Verenigde Naties stelden in november 2022 dat Afghanistan op plaats zes staat van de meest getroffen gebieden.
Naast de oorlog die het land al vier decennia verscheurt, is de droogte de grootste zorg van Afghanen. Boeren lijden hier het meest onder, aangezien zij zo hun vee niet kunnen hoeden en andere landbouwactiviteiten uitvoeren.
Naast vreselijk hete zomers, met temperaturen boven de 45 graden, zien we ook het omgekeerde: de winters zijn ongemeen hard. Door de koude in de winter zijn dit jaar 200 mensen om het leven gekomen. Honderden boerderijdieren zijn ook omgekomen.
De organisaties van de Verenigde Naties helpen Afghanen op financieel vlak, maar dat geld is niet voldoende in gebieden waar de droogte het hardst toegeslagen is. Wat daar het meest nodig is, is technische hulp om waterputten te boren zodat boeren drinkwater hebben.
De inkomsten van de meeste Afghanen hangen af van de landbouw. Als het vier seizoenen aan één stuk te weinig regent, veroorzaakt dat enorme voedseltekorten en neemt de armoede in het land dus nog verder toe.
Ook inwoners van zuidelijke provincies zoals Herat, Helmand en Uruzgan zijn hun oogsten kwijt. Zij zijn gevlucht naar andere provincies of naar buurlanden, en hopen op steun van de internationale gemeenschap. In Kabul bidt Baba Jan intussen vurig voor de dag waarop hij naar huis kan en opnieuw kan oogsten.
Dit artikel is geschreven door een Afghaanse journaliste. Haar identiteit blijft geheim omwille van veiligheidsredenen.