BinnenlandStadspoorten

Sassenpoort toont rijkdom Hanzestad Zwolle

De Sassenpoort werd eind veertiende, begin vijftiende eeuw gebouwd als onderdeel van de verdedigingswerken van de stad Zwolle. Voor de bouw van de poort is veel natuursteen gebruikt.

11 July 2023 14:47Gewijzigd op 11 July 2023 15:29
De Sassenpoort in Zwolle. beeld RD, Anton Dommerholt
De Sassenpoort in Zwolle. beeld RD, Anton Dommerholt

De grootte van het poortgebouw weerspiegelt de rijkdom van de stad in de late middeleeuwen. In 1407 werd Zwolle toegelaten als volwaardig lid van het stedenverbond van de Noord-Duitse Hanze. Deze steden dreven handel rondom de Oostzee en de Noordzee.

Eind negentiende eeuw onderging de Sassenpoort een restauratie. Er werden dakkapellen en een klokkentoren met neogotische spits aangebracht. Om beschadiging door uitlaatgassen te voorkomen, is het sinds 2010 voor autoverkeer niet meer mogelijk om onder de poort door te rijden. Het verkeer maakt nu gebruik van de Sassenstraat, direct naast de toren.

Vandaag de dag kunnen voetgangers en fietsers de doorgang gebruiken. Onder de poort staan wat fietsen gestald. Een antiek kanon herinnert aan de defensieve functie die dit monumentale bouwwerk ooit had. Op een bankje voor de toren zitten toeristen de plattegrond van Zwolle te bestuderen.

Lange tijd, van 1898 tot 1980, was het Rijksarchief van Overijssel ondergebracht in de Sassenpoort. Tegenwoordig bevindt dit archief zich in Deventer, onder de naam Collectie Overijssel. De Zwolse stadspoort is intussen in gebruik als trouwlocatie voor de gemeente Zwolle. Ook is het mogelijk om er vergaderruimte te huren.

In 2006 bracht PostNL (toen nog TPG Post) een postzegel uit met daarop een afbeelding van de Sassenpoort. Tijdens schoolvakanties is de poort dagelijks te bezoeken, daarbuiten op woensdag en in het weekeinde.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer