Binnenland

„Regels wegwerpplastic uitdaging voor snackbar”

Drinkbekers en sausbakjes zijn vanaf zaterdag 1 juli de „grootste uitdagingen” voor de horeca als nieuwe regels voor wegwerpplastic ingaan.

Redactie binnenland
27 June 2023 09:36
Patat eten uit gratis plastic wegwerpproducten is vanaf zaterdag verleden tijd. beeld ANP, Siese Veenstra
Patat eten uit gratis plastic wegwerpproducten is vanaf zaterdag verleden tijd. beeld ANP, Siese Veenstra

Dat laat brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten. Voor die bekers en bakjes zijn geen alternatieven zonder plastic. Daardoor moeten bedrijven overgaan op herbruikbare alternatieven of klanten vragen zelf wat mee te nemen.

Bij herbruikbare bekers is het nog maar de vraag of gasten ze terugbrengen, stelt KHN. „Als dat namelijk niet gebeurt en de bekers bijvoorbeeld als zwerfafval eindigen, schiet de wetgeving zijn doel voorbij.” KHN zegt ook nog niet te kunnen inschatten of meer mensen hun eigen bekers zullen meenemen naar horecagelegenheden.

Vanaf zaterdag moeten onder meer cafetaria’s geld vragen voor plastic wegwerpbekers en -bakjes die eenmalig gebruikt worden. Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel zij extra rekenen. KHN zegt nog niet te weten welke bedragen horecaondernemers gaan vragen. Critici vrezen een verkapte prijsverhoging.

Volgens de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) is daarvan geen sprake. „De meeste ondernemers verhogen de prijzen al niet voldoende als je ziet hoeveel extra kosten ze maken, bijvoorbeeld als gevolg van duurdere frituurolie”, zegt directeur Frans van Rooij. Het is absoluut niet zo dat ze hun zakken hiermee kunnen vullen.”

Cafetaria zien het volgens de vereniging niet zitten als klanten hun eigen pan meenemen als ze patat halen. In een overheidscampagne over het verbod op gratis eenmalig wegwerpplastic wordt hiertoe opgeroepen, maar volgens ProFri is dit in de praktijk onwerkbaar. „Ik hoop echt dat mensen hun verstand gebruiken en niet met hun eigen pannen naar de snackbar komen”, zegt Van Rooij. Het is volgens hem niet praktisch en niet hygiënisch dat mensen hun eigen bakje meenemen.

Volgens ProFri werken veel ondernemers al met duurzame verpakkingen, zoals papieren zakken. Van Rooij verwacht dan ook niet dat de klanten ineens veel meer moeten betalen voor hun snacks. „Bij een bestelling voor een gezin ben je misschien 15 cent extra kwijt op een bestelling van rond de 15 euro.”

Een deel van de winkels op Schiphol stopt per direct met het verkopen van plastic wegwerpwaterflessen. Op deze manier wordt volgens Schiphol Airport Retail (SAR), met twaalf winkels de grootste retailer op de luchthaven, het weggooien van 750.000 plastic flesjes voorkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer