EconomieStikstof

„Boeren en ministerie waren het aan sectortafels landbouwakkoord wél eens”

Vier agrarische vakbonden stellen dat er aan de sectortafels van het landbouwakkoord wél overeenstemming was. Dat LTO „heeft moeten besluiten” te stoppen, moet volgens hen „alle alarmbellen doen rinkelen”.

Redactie economie
22 June 2023 10:51Gewijzigd op 27 June 2023 14:11
Aan de sectortafels praatten bonden van onder meer pluimvee- en varkenshouders mee. beeld André Dorst
Aan de sectortafels praatten bonden van onder meer pluimvee- en varkenshouders mee. beeld André Dorst

Aan de sectortafels werd het voorwerk gedaan voor de onderhandelingen aan de hoofdtafel. Daar praatten, naast de vakgroepen van LTO, ook kleinere organisaties mee: de vakbonden van akkerbouwers (NAV), melkveehouders (NMV) en pluimveehouders (NVP) en de Producenten Organisatie Varkenshouderij.

„Elke sector heeft haalbare plannen gepresenteerd, met draagvlak onder boeren, natuurorganisaties en het ministerie van LNV”, stelden de vier woensdag in een gezamenlijke verklaring. Het ging volgens hen mis aan de hoofdtafel. Daar bleek dat „de stapeling van doelen door het kabinet geen enkel perspectief aan boeren bood”.

Willekeurig

Eerder uitte actiegroep Agractie, die in maart wegliep van de hoofdtafel, kritiek op de verwerking van resultaten aan de sectortafel in het proces. Volgens Alien van Zijtveld, die namens Agractie aan de sectortafel melkveehouderij zat, „shopte” het secretariaat van het landbouwakkoord „willekeurig” in de inbreng van de sectortafels.

Volgens de vier bonden kreeg de landbouw aan de hoofdtafel resultaatverplichtingen opgelegd, terwijl andere partijen het lieten bij inspanningsverplichtingen. Dat LTO „heeft moeten besluiten” te stoppen, zou „alle alarmbellen moeten doen rinkelen”. Volgens de vier is de „betaalbaarheid van gezonde voeding” in het geding. De organisaties voelen zich „verantwoordelijk voor verdere verduurzaming” en willen daarover in gesprek blijven met het ministerie en andere partijen.

Waterschappen

Het stranden van het landbouwakkoord blijft van alle kanten teleurgestelde reacties oproepen. Donderdag voegden de waterschappen, die aan de sectortafels zaten, zich in de rij. „De agrarische sector beheert ongeveer 60 procent van Nederland. Agrariërs zijn dus ontzettend belangrijk voor de realisatie van oplossingen voor het aanpakken van natuur, een betere waterkwaliteit en een klimaatbestendig watersysteem”, aldus Dirk-Siert Schoonman, bestuurder bij de Unie van Waterschappen. Een landbouwakkoord met een goed toekomstperspectief voor de sector hoort hier volgens hem bij.

De Rabobank, met 13 miljard euro uitstaand krediet de grootste financier in de agrarische sector, zegt 3 miljard euro beschikbaar te stellen voor verduurzaming van de landbouw, in de vorm van extra leningen met bijzondere voorwaarden en kortingen. Nu het landbouwakkoord is geklapt, stelt de bank dat er in de gebiedsprocessen die de provincies voorbereiden „meer duidelijkheid zal moeten komen voor de individuele ondernemers wat waar kan en wat moet veranderen.”

Meerdere provincies hebben al laten weten dat de plannen voor het landelijk gebied, die zij komende maand in concept bij de regering moeten aanleveren, niet direct in problemen komen.

Dialoog

Voorzitter Chris Kalden van het landbouwoverleg vindt de maandenlange onderhandelingen geen verloren tijd. „Er is voor het eerst sinds lange tijd een open dialoog gevoerd. Ik hoop van harte dat dat heeft geleid tot een andere omgangsregeling tussen de overheid en de agrarische sector die blijvend is.”

Supermarktkoepel CBL, die ook aan de hoofdtafel zat, zegt te blijven inzetten op meer duurzaamheid en een beter verdienmodel voor boeren. Ook de voedingsmiddelensector, vertegenwoordigd door brancheorganisatie FNLI, wil zich in blijven zetten voor verduurzaming van de landbouw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer