De boekenkast van Daniëlle Heerens dient als bibliotheek voor de familie
Ze heeft het soort boekencollectie waar familie regelmatig in komt neuzen, zeker als er een nieuwe voorraad is. Daniëlle Heerens (33) uit Nunspeet is eigenaar van een tekstbureau, werkt voor uitgeverijen én runt een Instagramaccount voor boekenliefhebbers. Toch blijft lezen naast werk vooral een grote hobby.
Als vertalen en teksten corrigeren je werk is, kan het best lastig zijn om een boek ter ontspanning te lezen. Vroeger pakte Daniëlle er regelmatig pen en papier bij als ze zat te lezen. Om gespotte foutjes op te schrijven en die naar de uitgeverij te mailen, zodat de tekst in een volgende druk aangepast kon worden. Dat gaat erg ver, geeft ze lachend toe. „Ik doe dat nu niet meer. Al heeft het me wel werk opgeleverd bij uitgeverijen, want die zijn er vaak juist blij mee.”
Wie in de woonkamer van Daniëlle om zich heen kijkt, ziet overal boeken. Niet alleen in kasten, maar ook stapeltjes op het bureau, op een bijzettafel en in een blauwe boodschappenkrat op de grond – dat zijn de exemplaren die ze doorverkoopt. Voor haar werk krijgt ze zo veel boeken binnen dat haar collectie inmiddels enorm is. En dan sturen uitgeverijen haar ook nog eens boeken toe vanwege Leeslievelings, haar platform op Instagram, met recensies van (christelijke) boeken en interviews met andere leesliefhebbers. Vroeger hield ze weleens een grote opruiming, maar daar heeft ze inmiddels een beetje spijt van en daarom krijgt het grootste deel van de titels een plekje in huize Heerens. „Mijn ouders komen hier altijd boeken lenen.” Dan volgt een uitspraak die menig boekenliefhebber zal herkennen: „Ik ben wel zuinig op mijn boeken. Ergens vind ik het lastig om ze uit te lenen, want ik ben bang dat ze lelijk worden.”
Daniëlle las als kind al veel, zelfs zo veel dat ze bijna de collectie van de bibliotheek in Schoonhoven uit haar hoofd kende. „Gelukkig verhuisden we later naar Nunspeet. Ik weet nog dat ik dat een verademing vond, want daar hadden ze veel meer christelijke boeken in de bibliotheek. Dus ik had voorlopig weer genoeg leesvoer.”
Ze leest nu van alles wat, van Bijbels-historische romans tot thrillers. Van de duizenden titels die ze las, zijn dit nu de zeven titels op haar voorkeurslijstje.
1. Enid Blyton: Pitty-serie en De Dolle Tweeling-serie
„Ik kan niet kiezen; beide series van Enid Blyton las ik vroeger heel graag. Kijk, deze boekjes heb ik allemaal op een rommelmarkt gekocht. Ze zijn uitgegeven in 1941 en ze ruiken heerlijk naar oud papier. De Pitty-reeks gaat over Pitty Rivers, die voor het eerst naar een nieuwe kostschool gaat en daar van alles meemaakt. En De Dolle Tweeling-boeken spelen zich ook af op een kostschool, maar dan met een tweeling als hoofdpersonages.
Deze boekjes verslond ik toen ik een jaar of 13, 14 was. Misschien omdat ze over een wereld gingen die ik zelf niet kende, ik wist niet eens wat een kostschool was. Maar ik vond het heel interessant wat daar allemaal gebeurde. En er komt een beetje nostalgie bij kijken. Het zijn heel gezellige boekjes, met oude woorden als nuf en mieters. Ik krijg in de zomer altijd zin om ze weer te lezen. Dan herinner ik me die zomers als kind weer, toen je nog de hele zomer vrij had en op een handdoekje aan het strand lag te lezen. Ook een grote favoriet in deze categorie: ”Joop ter Heul” van Cissy van Marxveldt.”
2. Randy Singer: Theofilus
„Dit boek speelt zich af in de tijd van Jezus’ sterven. Het gaat over Theofilus, een jonge Romein die assistent van Pontius Pilatus is – degene aan wie Lukas zijn evangelie en Handelingen heeft geschreven. Vanuit Theofilus’ perspectief volg je onder andere het proces tegen Jezus en de schokkende beslissingen die daar worden genomen. Ik vond het verhaal erg indrukwekkend. Natuurlijk kennen we het verhaal van Jezus’ lijden uit de Bijbel, maar door de manier waarop het hier is opgeschreven komt het nog dichterbij. Als je leest hoe de kruisdood wordt omschreven, besef je extra hoe erg Jezus heeft moet lijden om onze zonden te dragen.
Ik lees heel graag Bijbels-historische romans. Van mensen uit mijn omgeving hoor ik trouwens dat ”Pontius Pilatus” van Paul Maier nog beter is. Die ga ik binnenkort ook lezen.”
3. Anne van der Bijl: Gods smokkelaar
„Normaal lees ik niet veel non-fictie, en ik houd niet van biografieën. Maar dit boek kreeg ik van Open Doors en ik ben het toch maar gaan lezen. Na één bladzijde zat ik er helemaal in. Het is indrukwekkend om te lezen hoe Anne van der Bijl grote risico’s nam om Bijbels te brengen aan vervolgde christenen. Je merkte in het verhaal dat God echt voor hem zorgde. Het is zowel een boeiend levensverhaal als een krachtig getuigenis van Gods trouwe zorg voor wie in Hem gelooft. Ik vond het gewoon jammer dat het ophield na de jaren zestig, ik had nog veel meer willen lezen. Maar Van der Bijl heeft het lang geleden al geschreven. Het is toen overal uitgegeven, behalve in Nederland. Hij wilde zelf dat het pas na zijn dood hier zou worden gepubliceerd, om zijn gezin te beschermen.
Het is een van mijn favoriete boeken die ik dit jaar las. Het verhaal inspireert me om te groeien in het geloof, om te vertrouwen op God en vooral ook om je in te zetten voor andere christenen.”
4. Randy Alcorn: Thuiskomst
„In dit boek bezoekt de Amerikaanse Ben Fielding zijn studievriend Li Quan in China en hij wordt getroffen door wat hij daar meemaakt. Het boek geeft een actueel beeld van geloofsvervolging. Ik vond het echt een eyeopener om te lezen; je ervaart hoe christenen daar leven en wat het geloof hun kan kosten. Omdat je het verhaal vanuit het perspectief van de Amerikaan leest, ervaar je samen met hem dat ons geloof in vergelijking met hen soms heel anders kan zijn. Het is hier ‘gemakkelijker’ om te geloven, maar daardoor misschien ook oppervlakkiger. Na het lezen blijf je achter met de vraag: hoeveel mag het geloof mij kosten?”
5. Roxanne Henke: De kleur van vriendschap
„Dit verhaal gaat over twee vrouwen die na een verhuizing bevriend raken. Maar dan krijgt een van de twee borstkanker, en wordt ze ongeneeslijk ziek. Ik vond dit een prachtige roman. Het is een zwaar onderwerp, maar de schrijfster weet precies de goede toon te treffen. Het verhaal is humoristisch, maar ook verdrietig, en écht. En ik vind het mooi zoals de vriendschap onder woorden is gebracht. Voor beide vriendinnen in het verhaal geldt: zo’n vriendin wil je hebben en zo’n vriendin wil je zijn.
De cover vind ik persoonlijk trouwens niet zo mooi. Het beeld dekt de lading van het verhaal niet. Ik denk dat mensen het boek daardoor misschien sneller laten liggen, maar ik zou me daar zeker niet door laten weerhouden.”
6. Ron Hall en Denver Moore: Zo heb ik jou ook liefgehad
„Soms zijn er van die boeken waarbij je niet snapt waarom ze vrij onbekend zijn. Dat heb ik bij deze titel. Het gaat over een vrouw die veel levens verandert door het Evangelie te verkondigen, maar dan wordt ze zelf ernstig ziek. Wat gebeurt er dan met haar dromen? En hoe blijf je vast geloven als je te maken krijgt met een levensbedreigende ziekte? Dat zijn lastige vraagstukken die op een mooie manier worden behandeld in dit inspirerende boek.”
7. Susie Finkbeiner: Zo hoog als de hemel
„Ik vind alle boeken van Finkbeiner een aanrader, maar voor nu noem ik deze omdat hij net is gepubliceerd. ”Zo hoog als de hemel” speelt zich af in Amerika aan het eind van de jaren zestig. Annies broer Mike vertrekt naar het buitenland om te vechten in de Vietnamoorlog, maar vlak voordat hij weggaat geeft hij het adres van hun vader, die het gezin in de steek liet toen ze jong waren. Dan komt de vader terug, met alle gevolgen van dien. Ondanks het moeilijke onderwerp is het een fijne en warme roman. Het verhaal speelt zich af in de jaren zestig, een tijdsperiode waar ik zelf graag over lees. Als ik ooit zelf een boek ga schrijven, speelt het verhaal zich ook in die periode af.”
Meer weten? Vanaf september begint Daniëlle met haar eigen rubriek in RDMagazine, waarin ze boektips geeft met nieuwe titels en een lezer interviewt over zijn of haar favoriete boeken.