Eerste familiedag Ismaël: moslims door moderne media in contact met Evangelie
Vooral door het gebruik van moderne media komen moslims op het Arabische Schiereiland in aanraking met Christus, aldus veldwerker Bram van de Woestijne. „God werkt echt.”
De veldwerker sprak zaterdag tijdens de eerste familiedag van Stichting Ismaël. De bijeenkomst trok ongeveer driehonderd bezoekers naar het gebouw van de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem. Onder hen waren veel kinderen, voor wie speciale activiteiten georganiseerd waren, zoals rijden op een kameel.
De interkerkelijke Stichting Ismaël werkt in het Midden-Oosten. Zij verspreidt Bijbels en christelijke lectuur in de Arabische taal. Met het project Woestijnleven worden veldwerkers uitgezonden om met Woord en daad als christenen te leven in een Arabisch land. Ook steunt de stichting kerkbouwprojecten in diverse landen.
Het thema van de dag was ”Water in de woestijn”. Bram van de Woestijne (niet zijn echte naam) is als veldwerker werkzaam op het Arabisch Schiereiland, een heet en droog woestijngebied. Hij vertrok zes jaar geleden en zag eerst weinig zegen op zijn werk. Maar nu heeft hij gemerkt dat de woestijn leeft, ook in geestelijke zin. „Als de Geest werkt, houdt niemand dat tegen.”
Van de Woestijne vertelde het verhaal van Faisal, een eenzame jongeman die op een bepaald moment een droom kreeg. Hij zag een Man in het licht en hij wist dat het de Messias was. Faisal durfde zijn verhaal alleen met zijn vader te delen die hem niet verraadde. De jongeman ging naar het internet, vond goede informatie en kwam via Facebook in contact met Van de Woestijne. „Ik was de eerste christen in zijn leven die hij sprak.”
Gedoopt
Ze spraken af in een café om elkaar te leren kennen. Daarna verdiepten de contacten zich. Toen Faisal meer wilde weten van de Bijbel bestudeerden de twee het Evangelie van Lukas. Faisal vond vrede in zijn hart en werd gedoopt. Dat gebeurde in de achtertuin van Van de Woestijne, in de aanwezigheid van een Egyptische pastor.
Faisal vroeg of hij het Evangelie aan anderen moest vertellen, iets wat in die omgeving gevaarlijk kon zijn. Van de Woestijne: „Het Woord gaf antwoord vanuit Lukas 9: 23, over het opnemen van het kruis en het volgen van Jezus. Daarna sprak Faisal met vrienden over het Evangelie, ondanks het gevaar van vervolging. Inmiddels zijn er meerderen gedoopt en is er een kleine christelijke kerk ontstaan, die in huizen bijeenkomt.”
De veldwerker is met meerdere moslims die dromen kregen in aanraking gekomen. „Deze dromen zijn reëel”, zei hij. „De dromen die ze hadden, leidden hen tot een christen, waardoor ze met Gods Woord in aanraking kwamen.”
Hij pleit er voor om de moderne media te benutten. „Iedereen daar maakt gebruikt van media als Facebook en Instagram. Zo kunnen we contact maken.”
Zijn vrouw, Saar van de Woestijne (ook een schuilnaam), was gekleed in een enkellang, blauw Arabisch gewaad. Ze vertelde dat ze in de plaats waar ze woont met haar man en vijf kinderen ook een sluier draagt en graag op de grond zit. Alle andere bewoners van de straat waar ze wonen, zijn moslim. „Ze hebben nog nooit van de Heere Jezus gehoord. We hopen dat ze door ons Christus leren kennen, door de daad of door het Woord.”
Ze vertelde dat ze zich zoveel mogelijk aanpast, in kleding, in gewoonten –als gastvrijheid– en in het meedoen met de lokale dingen. Ze heeft contact gezocht met de buren. Sommigen waren en bleven terughoudend, anderen waren meteen gastvrij en open.
Vastzitten
Vrouwen hebben het moeilijk in het land waar Van de Woestijne woont, zo stelde zij. „Ze zitten vast in een diepe gebondenheid. De manier waarop mijn man en ik met elkaar omgaan, roept vragen bij hen op. Christenen hebben vrijheid in Christus. Dat geeft vrede.”
Een les die ze van haar omgeving daar geleerd heeft is het leven bij de dag. „Er is ruimte voor onverwachte dingen. Dat kan heel bevrijdend zijn.”
Opening en sluiting van de bijeenkomst werden verricht door ds. W. Visscher, voorzitter van de stichting en predikant van de gereformeerde gemeente te Amersfoort. Hij hield een korte meditatie over Psalm 87. Ds. Visscher: „Op plekken en plaatsen waar wij het niet hadden verwacht, daar bouwt God Zijn koninkrijk. Dat is zijn welbehagen.”