Politiekchristenunie
CU-jongeren kiezen met Nathánaël Post voor middenweg

Met een ruime meerderheid van 60 procent van de stemmen won de 21-jarige Nathánaël Post zaterdag de strijd om het voorzitterschap van de CU-jongerenorganisatie PerspectieF. „Ook onder mijn leiding zal PerspectieF het linkse waakhondje van de CU blijven.”

beeld ANP, Robin Utrecht
beeld ANP, Robin Utrecht

Hoe verklaart u dat u gewonnen heeft?

19399102.JPG
De nieuwe voorzitter van de CU-jongerenorganisatie PerspectieF, Nathánaël Post. beeld LinkedIn

„Eerlijk gezegd was ik zelf erg verrast; ik dacht dit wordt fifty-fifty. Dat ik het werd komt denk ik achteraf omdat ik me bewust heel gematigd opstelde. Onze organisatie heeft op dit moment veel baat bij stabiliteit. Dat bereik je niet door jezelf op de flanken te profileren maar juist door de middenweg te bewandelen. Een voorzitter die zich als verbinder opstelt, is voor iedereen –zowel links als rechts– aantrekkelijk; dat verklaart mijn winst. Wat verder meespeelde, was dat ik ook opkwam voor de stille leden die niet zo open en bloot hun mening op tafel durven gooien.”

Hoe heeft u de verkiezing ervaren?

„Het was behoorlijk intensief. Gaaf vind ik dat zo’n voorzittersverkiezing voor veel actie en leven in de brouwerij zorgt. Maar dat kan ook een keerzijde hebben. De laatste weken werd de sfeer onder andere op Twitter steeds grimmiger. Ook niet PerspectieF-leden roerden zich. Zelfs oud CU-Kamerleden mengde zich in de discussie over wie voorzitter moest worden. Eerlijk gezegd lijkt het mij beter als zulke prominente partijleden zich bij een volgende verkiezing afzijdig houden; het levert gewoon veel reuring op.”

U zegt een voorvechter te zijn van stabiliteit. Is die er op dit moment te weinig in de vereniging?

„Ik zal eerlijk zijn. De afgelopen periode was er best wel wat reuring binnen de organisatie omdat de uitersten zich uitlieten over tal van thema’s die soms ook heel gevoelig liggen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de medisch-ethische thematiek. In dat kader zou ik willen zeggen: Bezint eer ge begint. Ofwel, laten we eerst met elkaar nadenken over de vraag: waar willen we staan? Daarna kunnen we dat dan heel expliciet uitdragen, maar wel in die volgorde. Op het gebied van abortus zullen we de komende tijd dus wat stiller zijn.

Voor het klimaat geldt hetzelfde. Een aantal weken terug was er een klimaatactie van Extinction Rebellion op de A12. Diverse PerspectieF-leden boden daarbij steun aan dat protest. Dat bracht een hoop commotie binnen de organisatie teweeg. Ook dan zeg ik: Jongens, laten we eerst met elkaar gaan praten over hoe we actie voeren.”

Op welke thema’s kunnen we de komende tijd dan wél een duidelijk PerspectieF-geluid verwachten?

„De komende tijd willen we ons echt gaan inzetten voor het tegengaan van sociaaleconomische ongelijkheid. Voor de gewone burger met een steeds kleiner wordende portemonnee, zeg maar. Maar ook willen we gaan pleiten voor een betere positie van het mbo. Ik denk dat we het als PerspectieF-leden over dergelijke thema’s wel allemaal eens zijn. Reden te meer om ons daar op te richten.”

Welke houding moet PerspectieF innemen ten opzichte van de moederpartij?

„Er wordt wel eens gegrapt dat PerspectieF het linkse waakhondje is van de ChristenUnie, en dat is gedeeltelijk ook zo. Onder mijn leiding zal dat ook zo blijven. Zelf vond ik de actie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel wel mooi. Een aantal PerspectieF-leden overnachtte daar in tentjes om aandacht te vragen voor de onmenselijke omstandigheden waar asielzoekers zich in bevinden. We kregen daar achteraf heel positieve berichten over, ook vanuit de fractie. 
Verder vind ik dat de CU-fractie best wat kritischer mag zijn over de mate waarin Israël zich schuldig maakt aan mensenrechtenschendingen.”

Met uw winst wint binnen PerspectieF het gematigde geluid aan invloed, zo valt her en der te beluisteren. Hoort dat wel bij een jongerenorganisatie? Af en toe mag die toch best wel radicaal en avonturistisch zijn?

„Jazeker mag dat, maar dan wel op thema’s waar we het over eens zijn. Voor het WK in Qatar hebben we ons heel duidelijk uitgesproken tegen de mensenrechtenschendingen in dat land; daarin mag je best radicaal zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer