BuitenlandOnderzoek Trump
Trump: Aangeklaagd om geheime documenten

Voormalig president Donald Trump zegt dat hij is aangeklaagd en dinsdag voor een federale rechtbank in Miami( Florida) moet verschijnen. Het zou gaan om de vondst van geheime documenten, augustus vorig jaar, in zijn woning in Florida.

Assistenten van Donald Trump verhuizen dozen uit het Witte Huis op 20 januari 2021, de laatste dag dat Trump president was. Trump wordt ervan verdacht geheime documenten mee naar huis te hebben genomen. beeld AFP, Mandel Ngan
Assistenten van Donald Trump verhuizen dozen uit het Witte Huis op 20 januari 2021, de laatste dag dat Trump president was. Trump wordt ervan verdacht geheime documenten mee naar huis te hebben genomen. beeld AFP, Mandel Ngan

Hoewel het ministerie van Justitie en het kantoor van speciaal aanklager Jack Smith de bewering van Trump donderdag niet hebben bevestigd, lijkt de oud-president zich inderdaad dinsdag te moeten melden. Een van de advocaten van Trump in deze zaak, Jim Trusty, bevestigde donderdag in een uitzending van CNN dat de aanklacht een feit is. Hij zei dat de voormalige president zeven punten ten laste worden gelegd, onder andere schending van de spionagewet en belemmering van de rechtsgang.

Eerder deze week had Trusty, 
samen met enkele collega’s die als advocaat voor Trump werken, een gesprek op het ministerie van Justitie. Die ontmoeting werd algemeen uitgelegd als aanwijzing dat het onderzoek van speciaal aanklager Smith tegen de oud-president ten einde liep en dus een dagvaarding viel te 
verwachten.

Gedeclassificeerd

De aanklacht zou het gevolg zijn van de huiszoeking door de FBI, zomer vorig jaar, in Mar-a-Lago, de woning van Trump in Florida. Daarbij werden 11.000 documenten gevonden die de oud-president had moeten overhandigen aan het Nationaal Archief. Onder de stukken waren ruim 100 (top)geheime documenten, die ook een president in functie niet in zijn privéverblijf mag hebben. Dat waren er veel meer dan de 38 geheime stukken die het team van Trump eerder had overhandigd toen de president gevraagd werd om het resterende geheime materiaal dat hij nog in zijn bezit had te geven.

Trump heeft steeds betwist dat hij de spionagewet heeft overtreden. Hij zou als president de geheime stukken hebben gedeclassificeerd, een recht dat een president inderdaad heeft. Juristen zeggen dat hij dan nog alle stukken had moeten overhandigen aan het Nationaal Archief.

Enkele dagen geleden meldden Amerikaanse media dat aanklagers een audio-opname uit 2021 hadden verkregen waarin Trump sprak over een geheim document. Daarbij gaf hij aan dat dit stuk niet door iedereen mocht worden ingezien. Als dat bericht klopt, zou die opmerking zijn verdediging bij een eventueel proces kunnen schaden.

Naar aanleiding van het bericht dat hij wordt aangeklaagd, schreef Trump donderdag op zijn eigen platform: „Ik had nooit gedacht dat zoiets zou kunnen gebeuren met een voormalige president van de Verenigde Staten, die veel meer stemmen heeft gekregen dan welke zittende president dan ook in de geschiedenis van ons land, en die momenteel in de peilingen een grote voorsprong heeft op alle kandidaten voor de presidentsverkiezingen van 2024. Ik ben een onschuldig man.”

Ook schreef Trump: „Dit is inderdaad een donkere dag voor de Verenigde Staten van Amerika. We zijn een land dat ernstig en snel achteruitgaat, maar samen zullen we Amerika weer groot maken!”

Verbolgen

Ook partijgenoten van Trump zijn verbolgen. De Republikeinse 
voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, laat op 
Twitter weten dat het „schandalig is voor een president om de topkandidaat van de oppositie aan te klagen”. Daarnaast wijzen de Republikeinen erop dat ook Joe Biden tientallen jaren 
geheime documenten thuis be-
waarde.

Of er een proces tegen Trump komt, zal een jury eerst moeten beoordelen. Als die hem schuldig acht, zal de rechter zich over deze zaak buigen. Opvallend is dat Trump zich moet verantwoorden in Miami in Florida. Volgens de oud-president zijn alle juridische onderzoeken tegen hem een strategisch middel van de Democraten om hem in diskrediet te brengen. Regelmatig heeft hij het over een vooropgezet plan van linkse politici. Het zal voor hem echter lastiger worden dat vol te houden als hij te maken krijgt met een jury in Florida, ver weg van het „linkse broeinest in Washington en New York”.

Advocaat Trusty zegt er zeker van te zijn dat Trump dinsdag komt opdagen. „Kijk, hij weet dat hij onschuldig is. Hij weet dat dit onzin is. Hij weet dat er fundamentele tekortkomingen zijn in elk van de aanklachten die ze blijkbaar in deze dagvaarding opnemen. En hij weet dat het hele proces, te beginnen bij de archivaris, corrupt en gepolitiseerd is, dus hij schrikt niet terug voor de strijd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer