Binnenland

Brandweer start verkenningsvluchten tegen natuurbranden Veluwe

De brandweer is woensdag begonnen met regelmatige verkenningsvluchten boven de Veluwe, om eventuele beginnende natuurbranden daar snel te ontdekken. Dat is nodig omdat het al langere tijd droog is in de natuur.

Redactie regio
8 June 2023 09:33
Waarschuwingsbord tegen droogte in het Noord-Brabantse Vlierden. beeld ANP, Rob Engelaar
Waarschuwingsbord tegen droogte in het Noord-Brabantse Vlierden. beeld ANP, Rob Engelaar

Dat meldde de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland woensdag. Deze veiligheidsregio is in Nederland de specialist op het gebied van de bestrijding van natuurbranden.

Een klein brandje in het bos of op de hei kan al snel heel groot worden, zegt natuurbrandspecialist Klaas Noorland van de veiligheidsregio. „Natuurbranden zijn grillig en moeilijk te bestrijden. Zeker bij harde wind is een natuurbrand onvoorspelbaar.” De brandweer rukt in droge periodes uit voorzorg met extra menskracht en materieel uit bij vuur in de natuur. Met gemeenten, recreatiebedrijven, natuurbeheerders en Defensie zijn afspraken gemaakt over het voorkomen en zo nodig bestrijden van branden, bijvoorbeeld over de verminderde brandgevoeligheid van nieuwe planten.

In heel Nederland –met uitzondering van de drie noordelijke provincies– geldt nu de hoogste alarmfase voor het risico op natuurbranden. In deze zogeheten fase 2 wordt aan recreanten gevraagd goed op te letten in de natuur. Zo is roken risicovol. Veel terreineigenaren en gemeenten verbieden open vuur.

Het Wetterskip Fryslân verhoogt de waterstand vanwege de aanhoudende droogte. Volgens het waterschapsbestuur is er nog geen sprake van een watertekort, maar wordt uit voorzorg meer water vanuit het IJsselmeer de provincie ingepompt. Het neerslagtekort voor het gebied van het waterschap, Friesland en een stuk van de Groningse gemeente Westerkwartier, is groot. Het ligt 15 millimeter hoger dan het langjarige gemiddelde.

Op sommige plekken in het land zal het grondwaterpeil de komende jaren gevaarlijk laag liggen, denkt minister Mark Harbers (Waterstaat). Hij verwacht dat de situatie op sommige plekken „precair” zal worden, zei hij woensdag tijdens een debat. Hij overweegt een meldingsplicht voor waterputten waaruit water wordt opgepompt.

De Tweede Kamer had gevraagd om een meldplicht. VVD en CDA kwamen met dat plan. Linkse partijen stemden daarmee in, maar zeiden ook verder te willen gaan. Zij zien het liefst een vergunningplicht. Voor relatief kleine waterputten, waaruit tot maximaal 10 kuub water per uur wordt opgepompt, is nu geen melding of vergunning vereist.

Harbers overweegt „gezien het debat verdere stappen” te nemen om daling van het grondwaterpeil tegen te gaan. Hij benadrukt dat hij nog geen concrete plannen heeft klaarliggen, maar daar wel aan werkt. Door het gebruik van waterputten kan het grondwaterpeil verder zakken dan gewenst. Dat kan gevolgen hebben voor drinkwatervoorziening of landbouw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer