Buitenlandbuitenlandse zaken
Spanningen lopen op in Duitse regering

Binnen de Duitse coalitie van SPD, FDP en Groenen botert het niet. Zozeer zelfs dat Duitse burgers verwachten dat ze binnenkort vervroegd naar de stembus moeten, omdat hun regering uit elkaar gaat vallen. Het is de vraag of dit daadwerkelijk gaat gebeuren.

2 June 2023 19:29
Minister van Economie en Klimaat Robert Habeck. beeld EPA, Filip Singer
Minister van Economie en Klimaat Robert Habeck. beeld EPA, Filip Singer

Het is de introductie van de warmtepomp die de gemoederen doet verhitten. Bij het conflict rond de warmtepomp staan vooral de Groenen en de liberale FDP tegenover elkaar. Toen de regering van de sociaal-democraat Olaf Scholz eind 2021 aantrad, stelde ze zichzelf als doel een klimaatneutrale samenleving in 2045. De Russische inval in Oekraïne en de energiecrisis die hieruit voortvloeiden, gooiden roet in het eten. Toch hield het kabinet vast aan zijn stip op de horizon.

Een klimaatneutraal Duitsland is een zaak waar met name de Groenen zich sterk voor maken. Het ministerie van Economie en Klimaat is dan ook in handen van deze partij. In dit geval van Robert Habeck, een van de kopstukken binnen de partij. Habeck lanceerde eind maart een wetsvoorstel, waarin staat dat nieuwe verwarmingssystemen vanaf 2024 voor 65 procent duurzame energie moeten gebruiken. Is een olietank of de op gas gestookte cv-ketel aan vervanging toe, dan is iedereen verplicht een warmtepomp te installeren. Daar zit dan wel een stevige subsidie van de overheid op.

SPD, FDP en Groenen spraken eind maart af de parlementaire behandeling van het wetsvoorstel voor het zomerreces af te ronden. Woensdag zou de Bondsdag het voorstel behandelen, maar daar dacht de liberale FDP ineens heel anders over. De partij verplaatste de parlementszitting over de wet, waardoor het bijna onmogelijk wordt de zaak voor de zomer af te ronden. De liberalen willen zelfs dat het wetsvoorstel wordt aangepast. Een geïrriteerde Habeck verwijt de coalitiepartner nu woordbreuk.

De grote ideologische kloof tussen enerzijds de liberale FDP en anderzijds de sociaaldemocratische SPD en de Groenen is hier duidelijk zichtbaar. Toen deze ploeg pakweg anderhalf jaar geleden begon, viel te voorspellen dat deze tegenstelling de coalitie parten zou gaan spelen. Het conflict dat zich nu voordoet is ook niet de eerste twistappel. Steevast staan dan de Groenen tegenover de FDP. Bondskanselier Scholz, die het stigma heeft onzichtbaar te zijn, liet pas na weken van strijd van zich horen.

Het publiek verlangt van Scholz dat hij zijn machtswoord uitspreekt, dat hij een einde maakt aan het interne geruzie en een beslissing neemt voor het kabinet. Daar is de kanselier het type niet voor. Liever zoekt hij een gezamenlijke uitweg.

Scholz zal alles doen om een regeringsbreuk te vermijden. Dat geldt net zo goed voor de FDP en de Groenen. Volgens een peiling deze week haalt de coalitie als er nu verkiezingen worden gehouden geen meerderheid meer. Met name de Groenen scoren laag. De christendemocraten –CDU/CSU– komen uit op 28 procent. En, heel opvallend, de rechts-populistische AfD, zit met 18 procent de SPD op de hielen.

CDU-voorzitter Friedrich Merz roept dat de regering-Scholz ten einde is. Hier is de vader de wens van de gedachte, want de regeringspartijen hebben er absoluut geen belang bij de regering uit elkaar te laten spatten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer