Economie

Verzet tegen Natuurherstelwet Timmermans​ neemt toe

De Natuurherstelwet van Eurocommissaris Frans Timmermans ontmoet steeds meer tegenstand. Woensdag verwierp ook de visserijcommissie van het Europees Parlement (EP) het wetsvoorstel.

Redactie economie
24 May 2023 11:26
Fietsers op de Veluwe. Het wetsvoorstel van de Europese Commissie verplicht de uitbreiding van bestaande natuurgebieden en verbiedt dat natuur binnen en buiten de al beschermde Natura 2000-gebieden verslechtert. beeld ANP, Jeroen Jumelet
Fietsers op de Veluwe. Het wetsvoorstel van de Europese Commissie verplicht de uitbreiding van bestaande natuurgebieden en verbiedt dat natuur binnen en buiten de al beschermde Natura 2000-gebieden verslechtert. beeld ANP, Jeroen Jumelet

De landbouwcommissie van het EP oordeelde dinsdag al negatief over de nieuwe wet. Volgende maand buigt ook de milieucommissie zich nog over de kwestie, voor het voltallige parlement er, naar verwachting tijdens de plenaire zitting in juli in Straatsburg, over stemt.

Timmermans heeft eerder al gewaarschuwd dat er geen nieuwe versie komt, maar het verzet tegen zijn voorstellen om de natuur te herstellen lijkt steeds meer toe te nemen. EU-lidstaten als Nederland, boeren en het bedrijfsleven maken al langer bezwaar tegen de wet die nauwelijks ruimte zou overlaten om te boeren en te bouwen. Dinsdag sloot de Belgische premier Alexander De Croo zich aan bij de Franse president Emmanuel Macron met een pleidooi om „op de pauzeknop” te drukken. De Natuurherstelverordening moet zowel door de 27 lidstaten als het Europees Parlement worden goedgekeurd.

Het wetsvoorstel verplicht de uitbreiding van bestaande natuurgebieden en verbiedt dat natuur binnen en buiten de al beschermde Natura 2000-gebieden verslechtert. Voor de Nederlandse visserijsector zou het voorstel volgens Europarlementariër Jan Huitema (VVD) grote gevolgen hebben omdat een groot deel van de aangewezen natuur buiten Natura 2000-gebieden op zee ligt.

Voor de wet is de goedkeuring nodig van zowel de EU-lidstaten als het EP. CDA-voorvrouw Esther de Lange vroeg de landbouwcommissie eerder al om de Natuurherstelwet in te trekken.

Op slot

Voor de landbouwsector zouden ook vergaande eisen gaan gelden. „We zijn best voor vergroening, maar niet voor dit voorstel”, zegt Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP), die lid is van de landbouwcommissie. „Dit zou Nederland nog veel verder op slot zetten dan de stikstofcrisis.” VVD-collega Jan Huitema: „We moeten leren van de fouten die gemaakt zijn bij het opstellen van eerdere natuurwetten. Vergaande juridisch bindende doelen op EU-niveau helpen niet bij het herstellen van natuur, maar zorgen alleen maar dat alles op slot komt.”

Onderzoekers van bureau Arcadis die het Brusselse plan hebben doorberekend, schrijven dat de dit sowieso een „grotere ruimtelijke impact dan het huidige natuurbeleid” teweeg zal brengen, meldde De Telegraaf woensdag. Vooral „hersteldoelen” voor natuur op land, zee en het „verslechteringsverbod” hebben een „grote impact voor sectoren en maatschappelijke opgaven”, schrijven de onderzoekers. De hardste klappen vallen opnieuw in de agrarische sector, maar ook andere delen van Nederland kunnen lamgelegd worden: de woningbouw, energietransitie en de aanleg van wegen en spoor komen verder in het nauw. „Maar ook realisatie van kleinere projecten en ruimtelijke ontwikkelingen kunnen naar verwachting aanzienlijk beperkt worden door directe ruimteclaims en (vooral) externe werking in relatie tot stikstofgevoelige natuur.”

De Belgische premier Alexander De Croo zei dinsdag dat het belangrijk is om „de kar niet te overladen met zaken die strikt genomen eigenlijk niets te maken hebben met de klimaatopwarming.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer