Hoornbeeckstudenten treden op voor koning; „even zwaaien” is er niet bij
De twintig studenten beveiliging van het Rotterdamse Hoornbeeck College kunnen vrijdag maar beter goed uitgeslapen zijn. ’s Avonds staan ze op het podium tijdens het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam. Ze voeren hun taak –het dragen van verlichte letters– uit voor bijzonder publiek: het koninklijk paar en de minister-president.
„De klus zou eigenlijk gedaan worden door militairen”, begint Dirk Kroon, coördinator van de opleiding beveiliging, zijn verhaal. „Maar die zijn door de oorlog in Oekraïne druk met oefeningen aan de oostgrens van Europa.” Zo kwam de opdracht, via een officier van het Korps Mariniers, bij de opleiding terecht. „Hoewel het concert in de vakantie valt, hadden zich binnen mum van tijd twintig studenten aangemeld.”
Vrijdagavond rond 21.00 uur dus geen militairen, maar twintig Hoornbeeckers op het drijvende podium van het bevrijdingsconcert op de Amstel; traditiegetrouw de jaarlijkse afsluiter van Bevrijdingsdag. Het concert wordt onder meer verzorgd door het Orkest Koninklijke Luchtmacht.
„De studenten hebben de taak om voorafgaande aan het optreden van de artiesten in tweetallen grote verlichte letters het podium op te dragen. Samen vormen die het woord vrijheid”, licht Kroon toe. In totaal is het twintigtal zo’n acht minuten live op tv te zien. „Met ons Hoornbeeckuniform aan natuurlijk”, zegt de docent lachend. „Vol in de schijnwerpers.”
De coördinator is trots dat zijn afdeling de opdracht toegewezen heeft gekregen. „Er zijn korte lijntjes met het werkveld. De docenten van de opleiding werkten hiervoor bijna allemaal bij Defensie of de politie.” Omdat er tekorten zijn in de beveiligingssector wordt er regelmatig een beroep gedaan op de beveiligers in opleiding. De opdrachten zijn gevarieerd. Van de Terdege Zomerfair tot het ondersteunen van de politie.
De school werkt niet mee aan alle aanvragen die ze binnenkrijgt. „We beveiligen niet bij voetbalwedstrijden en festivals”, vertelt de opleidingscoördinator. Tegelijkertijd wil Kroon zijn studenten een realistisch beeld meegeven van het werkveld. „Als ze later in de beveiligingssector of bij de politie werken, staan ze wel bij dat soort evenementen. Dus we zeggen zeker niet te snel nee.”
De Rotterdamse school heeft ook een direct samenwerkingsverband met de politie in de Maasstad. „Daar zijn we erg blij mee. Zoiets is toch best uniek voor een refo-school”, vindt Kroon. De politie maakt dankbaar gebruik van de studenten beveiliging. „Onze studenten figureren bijvoorbeeld als oefendemonstranten bij eindoefeningen van de politieacademie.” Pasgeleden nog kwamen er drie ME-bussen het schoolplein oprijden, om een koppel studenten beveiliging op te halen. „Die mochten een dagje rellen tegen de ME.”
Repeteren
Volgens Kroon zijn dergelijke opdrachten voor de studenten een unieke ervaring. „Velen willen na het Hoornbeeck de Politieacademie doen. Zo krijgen ze alvast een kijkje in de keuken.” Op de opleiding wordt de beveiligers ook een portie discipline en doorzettingsvermogen aangeleerd; eigenschappen die volgens de docent in het werkveld goed van pas komen. „Net als bij de leger- en politieopleidingen, verzamelen we ook wekelijks voor een appèl.”
Vrijdag zal dat doorzettingsvermogen de studenten ook goed van pas komen. De NOS, die het concert regisseert, verwacht de studenten al om elf uur in de ochtend. „Het wordt heel vaak repeteren. Alles moet perfect zijn natuurlijk. Wat wil je als het koninklijk paar en Rutte toekijken.”