Minder lintjes uitgereikt
Bijna 2850 mensen hebben deze woensdag tijdens de jaarlijkse lintjesregen een koninklijke onderscheiding ontvangen. Dat zijn er ongeveer 200 minder dan een jaar geleden.
De daling ligt mogelijk aan het feit dat vorig jaar in maart de gemeenteraadsverkiezingen werden gehouden. Veel raadsleden die na twaalf jaar of langer afzwaaiden, kregen een lintje.
Van de onderscheiden personen werd 83 procent lid in de Orde van Oranje-Nassau. In 2022 was dat nog 85 procent. De meeste anderen werden ridder in diezelfde orde. Enkele personen kregen een hogere onderscheiding, zoals officier in de Orde van Oranje-Nassau of ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Net als in 2022 was 64 procent van de gedecoreerden man en 36 procent vrouw. Vrijwel alle personen kregen een lintje als dank voor vrijwilligerswerk. Slechts 5 procent werd gedecoreerd vanwege prestaties in een betaalde baan. Ongeveer 200 aanvragen werden afgewezen, bijvoorbeeld omdat de personen die waren voorgedragen niet voldoende hadden gedaan om voor een onderscheiding in aanmerking te komen.
Enkele personen werden ridder in de Orde van Oranje-Nassau bij bevordering. Dat betekent dat ze eerder al lid waren in die orde, maar dat ze vanwege extra verdiensten nu een hogere onderscheiding kregen. Bovendien zijn er diverse personen van wie de man of vrouw eerder al werd onderscheiden en die nu zelf ook zijn gedecoreerd.
B. Teunissen en T. Teunissen-van der Poel uit Dordrecht kregen hun onderscheiding al op 4 april. Inmiddels is B. Teunissen al overleden.
De 93-jarige M.H. Saes uit Weert is de oudste die een lintje kreeg. Hij doet al sinds 1947 vrijwilligerswerk. De 32-jarige M.P.G.M. Peters uit Heerlen was de jongste. Hij was twaalf jaar CDA-raadslid en is nu wethouder.
Er werden ook diverse prominente personen onderscheiden. Een van hen is Arendo Joustra uit Amsterdam. De hoofdredacteur van Elsevier werd ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
J. Dijkstra (Wageningen) werd benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is universitair hoofddocent bij de leerstoelgroep diervoeding van de Wageningen University en Research. Ook is hij onder andere steunfractielid van de ChristenUnie in Wageningen.
Behalve de koninklijke onderscheidingen werd ook een erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in Brons uitgereikt. M.H.A. Lieferink uit Arnhem kreeg de erkenning omdat hij in januari zijn achterbuurvrouw uit een brandend huis redde.