PolitiekStikstof
Stikstofexperts: Stel uitstootplafond stikstof in

Het kabinet moet een plafond instellen voor stikstofuitstoot door boeren. Verder zou de kritische waarde moeten worden omgerekend naar een maximale uitstoot per hectare.

Redactie politiek
12 April 2023 11:47Gewijzigd op 12 April 2023 14:33
Nationaal park De Maasduinen. beeld ANP, Rob Engelaar
Nationaal park De Maasduinen. beeld ANP, Rob Engelaar

Dat zeggen stikstofexperts Jan Willem Erisman en Wim de Vries woensdag in een interview in NRC. Ook vinden ze dat er rond natuurgebieden bufferzones moeten komen waar niet of nauwelijks vee kan worden gehouden.

Erisman en de Vries kregen van stikstofminister Christianne van der Wal de opdracht om te onderzoeken of er een alternatief is voor de kritische depositiewaarde (KDW). Die waarde speelt een centrale rol in het stikstofdossier, tot onvrede van veel boeren, maar ook van politieke partijen. Voor tal van plant- en diersoorten is er een KDW. Die grenswaarde geeft aan vanaf welke hoeveelheid stikstofneerslag er een risico op verslechtering bestaat. Probleemoplosser Johan Remkes adviseerde in oktober vorig jaar om de KDW op termijn uit de wet te halen. In reactie daarop meldde Van der Wal de Kamer dat het kabinet samen met sectorpartijen gaat kijken naar een alternatief voor de grenswaarde.

Daarnaast zijn dus ook wetenschappers gevraagd naar andere opties te kijken. Erisman en de Vries, die hun bevindingen binnenkort publiceren, willen de KDW niet in de ban doen, maar vinden dat de grenswaarde vertaald moet worden naar maximale ammoniakuitstoot per hectare natuur. „Hoe ze (boeren, red.) onder die grens komen, mogen ze zelf weten. Zo krijgen de boeren de vrijheid die ze zo graag willen hebben om zelf maatregelen te nemen”, aldus Erisman.

Wat De Vries betreft komt er naast de bufferzones voor de rest van het land één duidelijke uitstootnorm. Erisman ziet meer in het opdelen van het land in verschillende gebieden. Eén plafond voor het hele land zorgt voor een heel strenge norm, zegt hij.

Timmermans

De KDW kwam woensdag ook aan bod in het Tweede Kamergebouw. Daar troffen BBB-leider Caroline van der Plas en Eurocommissaris Frans Timmermans elkaar. BBB en JA21 dienden in februari een initiatiefnota in waarin zij onder meer pleiten voor het vervangen van de KDW in de stikstofwet.

Timmermans noemde de nota „een oprechte poging om te kijken of je ook op een andere manier bij hetzelfde doel uit kunt komen”. Verder zei hij „heel duidelijk” tegen Van der Plas gezegd te hebben dat er andere methoden denkbaar zijn, maar dat onder het stikstofprobleem niet valt uit te komen.

De PvdA’er stelde daarnaast dat het voor Brussel belangrijk is dat de natuur in de gebieden die Nederland zelf heeft aangewezen niet achteruit gaat, en hopelijk op termijn vooruit. Stikstof speelt daarbij een „cruciale rol”, „maar wij schrijven geen methode voor”.

Ook Van der Plas was positief na het gesprek. „Eigenlijk ben ik wel bevestigd in heel veel van wat wij al zeggen.” Het belangrijkste dat de BBB-voorvrouw had meegenomen uit het gesprek met de Eurocommissaris? „Brussel zegt niet nee; althans, niet altijd.” De gedachtewisseling wordt schriftelijk voortgezet met EU-ambtenaren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Stikstof

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer