Aanhoudingen bij ontruiming klimaatactie stadhuis Amsterdam
De politie heeft donderdagavond een klimaatactie van Extinction Rebellion in de hal van het Amsterdamse stadhuis beëindigd. De klimaatactivisten werden iets na 21.00 uur opgeroepen te vertrekken. Ongeveer een uur later was de hal volledig ontruimd.
Sommigen kozen ervoor uit eigen beweging weg te gaan, anderen niet. In elk geval vijf van hen zijn door de politie gearresteerd. Dat aantal kan nog oplopen.
De actiegroep wil dat het kolentransport via de Amsterdamse haven, waarvan de gemeente volledig aandeelhouder is, per direct stopt. Eerder op donderdag verstoorden de activisten een commissievergadering in het stadhuis. Later maakten ze zich vast aan fietsen in de hal van het gebouw. De bedoeling van de activisten was om tot donderdagavond laat in de hal te blijven.
Eerder op donderdag ging burgemeester Femke Halsema in gesprek met de demonstranten, net als wethouder Hester van Buren (lucht- en zeehaven). De wethouder zei het ermee eens te zijn „dat we zo snel mogelijk van kolentransporten af moeten”. „Dat is de inzet van ons en van het havenbedrijf.”
Extinction Rebellion voert al langer actie om het kolentransport te stoppen. Vorig jaar juli blokkeerde de groep het spoor naar een kolenoverslag in de Amsterdamse haven. Ook andere klimaatactiegroepen voerden al eens actie in het havengebied. Zo plaatste Code Rood in 2017 een zogenoemd klimaatkamp in het Westelijk Havengebied. Vorige maand nog blokkeerden actievoerders van Kappen met Kolen en Christian Climate Action (CCA) een kolentransport in de haven.
Het Amsterdamse stadsbestuur stelde eind 2020 al een visie op over de toekomst en duurzaamheid van de Amsterdamse haven. Zo moet het Havenbedrijf vanaf 2030 kolenvrij worden. Ook mogen er in 2050 geen vloeibare fossiele brandstoffen meer gebruikt worden. Zolang er nog geen voldoende alternatieven beschikbaar zijn, blijven die brandstoffen nog een belangrijke rol spelen, aldus de gemeente. „Wel investeren de bestaande olieterminals verder in verduurzaming en zo schoon mogelijke overslag van olie door middel van nieuwe technieken.”
De haven in de hoofdstad biedt werk aan zo’n 35.000 mensen en beslaat ruim 1600 hectare. De gezamenlijke havens van Amsterdam, Zaanstad, Beverwijk en Velsen/IJmuiden worden gerekend tot de vierde haven van Europa.