Noorwegen beperkt gendertransitie voor minderjarigen
Kinderen en jongeren met genderdysforie moeten in Noorwegen niet langer met puberteitsremmers, hormonen en operaties worden behandeld. Dat verklaarde de Noorse onderzoeksraad voor de gezondheidszorg onlangs.
Noorwegen is het vierde land in Europa dat geslachtsveranderende operaties, hormonen en puberteitsblokkers voor kinderen beperkt of verbiedt. Eerder al stelden Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk dat er onvoldoende bewijs voor is en dat de voordelen van puberteitsblokkers, cross sekse-hormonen hormonen en operaties niet opwegen tegen de nadelen.
Naar het oordeel van de Noorse onderzoeksraad voor de gezondheidszorg ontbreekt de wetenschappelijke basis voor medisch ingrijpen bij minderjarigen die onvrede met het eigen geslacht hebben. Daar komt bij dat de meeste ingrepen onomkeerbaar zijn en veel risico’s met zich meebrengen. Reden waarom de onderzoeksraad in een rapport stelt dat de genderbevestigende zorg in Noorwegen moet worden herzien.
De raad wil dat genderdysfore jongeren met hun problemen professionele hulp van de huisarts en psycholoog krijgen. Gendertransities bij jongeren zullen een uitzondering zijn, niet de regel.
Klachten van ouders vormen de aanleiding voor het rapport. Daarbij constateert de gezondheidsinstantie drie zorgwekkende trends: een snel groeiend aantal jongeren (vooral tienermeisjes) met genderdysforie, een grote groep (75%) bij wie tegelijk een psychische aandoening speelt en een groot aantal genderverwarde jongeren bij wie ook sprake is van een neurobiologische aandoening, zoals ADHD, autisme, Tourette.
In het rapport plaatst de Noorse onderzoeksraad kanttekeningen bij het „sterk gepolariseerde en onevenwichtige karakter van de discussies rond de zorg voor genderdysfore jongeren, wat het wetenschappelijke debat smoort.”