Duitse stad Breslau vernietigd
Midden januari 1945 vallen de Russen met vier legergroepen de Duitsers aan en overweldigen Oost-Pruisen. Zij bereiken bij Elbing de Oostzee.
Het Russische leger van maarschalk Zoekov is voorspoedig. In sommige dagen rukt het 65 kilometer op. Al snel staat het leger voor Berlijn.
In Silezië staan de Russen over een frontbreedte van 60 kilometer aan de Oder, de laatste natuurlijke hindernis voor het hart van Duitsland rond Breslau.
Half januari zijn alle verbindingen tussen Breslau en het industriegebied van Silezië verbroken. In Oost-Pruisen is de belangrijke plaats Insterburg veroverd en zijn de Russen al over de Pregel en de Deime. Ze staan op 40 kilometer van Konigsberg.
Op 20 januari dringen de Russen het noorden en zuiden van Breslau in Zuid-Duitsland binnen en stichten bruggenhoofden op de westoever van de Oder. Dan begint al spoedig de evacuatie van ruim 600.000 burgers en de zieken en gewonden onder hen uit de stad.
Tijdens de slag om Breslau -vanouds Wroclaw geheten- blijft weinig van de stad over. Zo’n 70 procent wordt verwoest gedurende de drie maanden durende belegering door het Rode Leger. De Duitsers verdedigen hun laatste bastion tot het eind toe. De zuidelijke en westelijke woonwijken worden zo goed als weggevaagd. Ruim 400 waardevolle gebouwen veranderen in ruïnes. De Duitsers tellen in veertien dagen 295.000 doden en 86.000 krijgsgevangenen.
Van de ruim 600.000 burgers die er voor de oorlog wonen, blijven er weinig over. Velen worden geëvacueerd, de overigen vluchten of vinden de dood. Het handjevol achterblijvers vertrekt als banneling naar Duitsland. De lege stad wordt bevolkt met mensen uit de verloren Oost-Poolse gebieden, vooral uit Lvov. Na zes eeuwen overheersing hoort Breslau voortaan weer bij Polen.
16 januari
Het Amerikaanse 1e en 3e Leger kunnen de wig die de Duitsers tijdens het Ardennenoffensief dreven na een maand in Houffalize weer herstellen. De volgende dagen worden de Duitsers naar de Westwall teruggedrongen.
17 januari
Duitsers evacueren 60.000 gevangenen te voet uit Auschwitz-Birkenau naar Gross Rosen bij de nadering van het Rode Leger. De hoofdstad van Polen, Warschau, komt in Russische handen.
18 januari
Vertegenwoordigers van de Sovjet-Unie, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten sluiten een wapenstilstand met de Hongaarse regering in Moskou.
19 januari
Het Eerste Oekraïense Front bevrijdt de voormalige hoofdstad van Polen, Krakau. Het Duitse 3e en 4e Pantserleger zijn nu geïsoleerd in Oost-Pruisen. Het Duitse front valt uit elkaar.
20 januari
Begin van de evacuatie van ruim 600.000 burgers met hun zieken en gewonden uit de Zuid-Duitse stad Breslau. Het Derde Witrussische Front verovert Tilsit in Oost-Pruisen. Het Franse Eerste Leger begint een offensief tegen de Colmar Pocket.
21 januari
De Sovjets veroveren Gumbinnen en Tannenberg in Duitsland. De 71e Britse Brigade landt zonder veel tegenstand op het Birmese eiland Ramree.
22 januari
Door bombardementen van de RAF wordt het Limburgse dorp Montfort vrijwel geheel van de kaart geveegd: 183 mensen komen om. De Birmaweg, de handelsroute tussen India en China, is heropend.