BinnenlandCoronavirus

Meeste mensen met Long Covid volledig afgekeurd voor werk

De meeste mensen met Long Covid raken volledig arbeidsongeschikt, zegt het UWV. En het aantal coronabesmettingen stijgt momenteel.

Redactie binnenland
1 March 2023 09:59Gewijzigd op 1 March 2023 10:49
Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. beeld LinkedIn
Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. beeld LinkedIn

Drie op de vijf mensen met ernstige langdurige coronaklachten worden na twee jaar volledig afgekeurd, zo schreef het NRC woensdag op basis van gegevens van het UWV. Een deel van hen zal in de loop der jaren naar verwachting toch weer aan het werk kunnen. Anderen gaan echter nooit meer aan de slag.

Vooral onder de mensen die routinewerk doen op kantoor zijn er heel wat die na verloop van tijd toch weer kunnen werken, zegt het UWV. Wie na twee jaar ziekte minder dan 65 procent van het eerdere inkomen verdient, komt in aanmerking voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering volgens de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Sinds februari vorig jaar is het mogelijk om met langdurige coronaklachten een WIA-uitkering aan te vragen.

Vorig jaar hebben bijna 1900 mensen zich bij het UWV gemeld voor een beoordeling vanwege coronaklachten. De groep heeft veelal last van ernstige pijn- en vermoeidheidsklachten met daarnaast soms een te snelle ademhaling en hartslag, of angst- en depressieklachten, ziet het UWV.

Het aantal vastgestelde coronagevallen is opnieuw gestegen. In de afgelopen week zijn er 4583 positieve tests geregistreerd, meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de zeven dagen daarvoor waren dat er 3805. Of de carnavalsperiode meespeelt bij de stijging is volgens het RIVM nog niet goed te zeggen.

Carnaval werd vorige week en het weekend daarvoor gevierd. Als veel mensen elkaar bij de feesten besmet hebben, zal een deel van hen ergens in de loop van vorige week klachten hebben gekregen. In het zuiden van het land lijken de coronacijfers van afgelopen week gemiddeld iets hoger te liggen dan in het noorden, maar een woordvoerder van het RIVM noemt de aantallen nog „niet voldoende om daar uitspraken over te doen”.

De besmettingscijfers nemen al een aantal weken toe, benadrukt de woordvoerder verder. Bovendien had het zuiden van het land afgelopen week vakantie, wat ook van invloed kan zijn op de verspreiding van corona. „We zitten ook gewoon nog steeds in het seizoen van de luchtweginfecties”, stelt hij. Zo gaat er ook nog steeds griep rond in Nederland. Vorige week werden 442 mensen met corona zo ziek dat ze moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. Een week eerder ging het om 316 mensen.

Geen griepje

Kwetsbare mensen komen in een „gure wind” te staan als de coronamaatregelen worden afgeschaald op de wijze die het Outbreak Management Team (OMT) voorstelt. Dat zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds en patiëntenorganisatie PostCovid NL. „Er zijn 1,2 miljoen mensen met een longziekte, maar het geldt voor alle kwetsbaren”, aldus Rutgers. „Voor deze mensen is corona echt geen griepje.”

Het op grote schaal testen is niet meer nodig, stelde het OMT in zijn nieuwste advies aan het kabinet. Corona is geen pandemie meer, maar bevindt zich in de endemische fase, wat inhoudt dat het virus bij het dagelijks leven hoort. Maatregelen tegen corona moeten zoveel mogelijk gelijk worden gesteld aan maatregelen die al gelden voor andere luchtweginfecties, zei het team. Rutgers is bang dat er voor de kwetsbaren weinig anders opzit dan maar weer thuis te blijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer