De vier coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie willen dat rijksambtenaren niet langer TikTok op hun werktelefoon mogen hebben. Ze zijn bang dat de Chinese overheid daardoor gegevens kan inzien.
„We moeten niet naïef zijn en de weg van de Amerikaanse overheid volgen”, zei CDA-Kamerlid Evert Jan Slootweg in het Kamerdebat over data-ethiek bij de rijksoverheid. Het Kamerlid maakt zich grote zorgen over de gegevensbescherming bij rijksambtenaren. In de VS is uit veiligheidsoverwegingen besloten dat TikTok niet meer mag worden gebruikt. Slootweg vindt dat een goed plan.
„Bij twijfel niet oversteken is het devies, dus daarom steunen we dit voorstel van het CDA”, zei VVD-Kamerlid Hawre Rahimi.
De ChristenUnie is „uiteraard voor een verbod”, zei Nico Drost. „Maar laten we dan meteen doorpakken. Als het niet goed genoeg is voor rijksambtenaren, waarom dan wel voor onze kinderen.” De CU pleitte al eerder voor een totaalverbod op gebruik van de app.
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Digitalisering zei de zorgen van de Kamer te begrijpen en te delen. De bewindsvrouw gaat onderzoeken of het kabinet bereid is een verbod op TikTok voor alle overheidsmedewerkers in te stellen. Van Huffelen zal de Kamer zo spoedig mogelijk laten weten of dat verbod er al dan niet komt, zo meldde ze in het debat.
In de Tweede Kamer zijn al langer zorgen over TikTok, dat een Chinees moederbedrijf heeft. De Kamer vreest dat de Chinese overheid gegevens van het sociale medium kan inzien.
Op verzoek van de VVD spreekt de Kamer binnenkort met experts over de gevaren die kleven aan gebruik van de app.