Koninklijk Huis
Samen met de koning slaan tegen een watermeloenbal

Met een receptie bij gouverneur Ajamu Baly sloten koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia dinsdag hun tweedaagse bezoek aan Sint Maarten af.

Redactie Koninklijk Huis
beeld ANP, Remko de Waal
beeld ANP, Remko de Waal

Daarbij waren hulpverleners aanwezig die een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens de coronacrisis en na orkaan Irma in 2017. Eerder in de middag gingen de Oranjes in gesprek met verscheidene niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) en plantten ze een gele salie, een plant met historische waarde voor het eiland.

In Philipsburg speelden de vorstelijke gasten spelletjes met ouderen en mensen met een beperking. De koning pakte een flexibele stok en sloeg ermee op de tafel, waarop virtuele eieren geprojecteerd werden die kapotgeslagen moesten worden. Eén van de bewoners, de 80-jarige Silvia, raakte na afloop van het bezoek geëmotioneerd en noemde het „geweldig” dat ze de Oranjes mocht ontmoeten. De vrouw zat te schilderen en kreeg daarbij gezelschap van prinses Amalia. Ze noemde de prinses „lief en bezorgd” en had fijne gesprekken met haar. „Ik ben heel blij.” Het koningspaar en Amalia deden ook mee aan het slaan van een opgeblazen watermeloenbal.

De Oranjes gingen op vogelexpeditie en bezochten schooltuintjes. Het koninklijk gezelschap sprak met de kinderen over rupsenplagen –de koning adviseerde dat de kinderen de rupsen maar aan de andere kant van het hek moesten zetten–, maar ook over wat ze het lekkerste fruit vonden. Prinses Amalia raakte in gesprek met de 5-jarige Kaiko-Lynn, die uitgebreid vertelde dat ze „nooit meer wil eten”, omdat ze niet van „mosterdsla” houdt. Amalia was het ermee eens dat mosterd niet zo lekker is, maar opperde dat er ook andere lekkere dingen in de tuin groeien, zoals ananas. Kaiko-Lynn staarde de 19-jarige Amalia even aan en had eigenlijk maar één conclusie: „Jij bent een prinses.”

De bezoekers bezochten ook Fort Amsterdam, een voormalig fort op het Nederlandse gedeelte van Sint Maarten. Er stond een gesprek met parlementariërs op het programma, maar ook een wetenschapsbeurs over het hergebruik van plastic zwerfafval. De gasten bezochten ook een honkbalwedstrijd. Afwisseling genoeg dus voordat ze vertrokken naar de laatste twee eilanden die worden aangedaan tijdens de reis door de Antillen: Sint Eustatius en Saba.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer