Koninklijk Huis
Koningspaar en kroonprinses enthousiast onthaald op Sint Maarten

Het eiland Sint Maarten heeft koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia maandag enthousiast onthaald. Er was niets te merken van gevoeligheid rond de slavernijexcuses van de Nederlandse regering, die door de premier van het eiland werden afgewezen.

Redactie Koninklijk Huis
Muurschildering met een boodschap. beeld ANP, Remko de Waal
Muurschildering met een boodschap. beeld ANP, Remko de Waal

Koningspaar en kroonprinses wandelden langs muurschilderingen in Philipsburg en een culturele manifestatie. Er stonden duizenden Sint Maartenaren en Nederlandse toeristen langs de route om de gasten te zien.

Amalia en het koningspaar schudden uitgebreid mensen de hand, gaven high fives, hadden korte gesprekjes met het publiek en luisterden naar de muziek. Af en toe ontstond er lichte chaos doordat omstanders zich mengden met het gevolg van de koninklijke gasten en de media.

Magueda Jackson liet zien hoe ze in haar muurschildering puntkomma’s tot vlinders heeft verwerkt. De puntkomma staat symbool voor iets dat had kúnnen eindigen, maar waarbij dat niet is gebeurd: vaak representatief voor het leven van iemand met mentale problemen. „Heel goed dat je er aandacht voor vraagt”, zei koningin Máxima.

De Oranjes kwamen maandag aan op het vliegveld van het Nederlandse deel van Sint Maarten –het andere deel is Frans–, na een vlucht vanaf Curaçao met de koning als copiloot. Ze werden rondgeleid op Princess Juliana International Airport, dat gerenoveerd wordt vanwege orkaan Irma in 2017. Daarna bezochten de gasten de hulp- en rampenbestrijdingsdienst.

Artsen uit het SXM Medical Center vertelden over de coronacrisis en de gevolgen van de wereldwijde inflatie. Het ziekenhuis, geopend in 1991, helpt ook patiënten van andere Caraïbische eilanden. Het heeft 104 bedden en ruim 400 medewerkers. Daarmee kan het de gevolgen van een fikse orkaan en een aardbeving opvangen.

Na het gesprek ging het gezelschap naar de dialyse-afdeling, waar ze met patiënten spraken die op de eilanden Sint Eustatius en Saba wonen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer