Buitenland
Roep om actie na wapengeweld

De man die maandag op twee kwekerijen in de Amerikaanse staat Californië zeven mensen doodschoot, is woensdag aangeklaagd voor zevenvoudige moord. De Amerikaanse president Joe Biden pleit voor strengere wapenwetten.

Redactie buitenland
​Slachtoffers van de schietpartij in Monterey Park. beeld EPA, Allison Dinner
​Slachtoffers van de schietpartij in Monterey Park. beeld EPA, Allison Dinner

De 66-jarige man was zelf werkzaam op een van de twee paddenstoelenkwekerijen en doodde zijn eigen collega’s. Hij is ook aangeklaagd voor poging tot moord, omdat iemand zwaargewond raakte.

De aanklager sprak van „bijzondere omstandigheden” omdat hij de mensen kende en hen bewust doodde. Volgens de wet zou hij de doodstraf kunnen krijgen, maar die wordt sinds 2019 niet meer uitgevoerd in de staat Californië.

Het incident in Half Moon Bay, ten zuiden van San Francisco, was de tweede dodelijke schietpartij in een paar dagen. Zondag kwamen elf mensen om het leven in Monterey Park, een voorstad van Los Angeles, toen een man in een dansclub om zich heen begon te schieten. De dader schoot zichzelf later dood toen hij was omsingeld door de politie.

Het aanhoudende vuurwapengeweld baart steeds meer zorgen in de Verenigde Staten. Enkele uren na de schietpartij op de kwekerijen in Half Moon Bay was er alweer een schietpartij, in Oakland, 40 kilometer noordoostelijker. Bij dat vuurgevecht vielen een dode en zeven gewonden. Volgens CNN zijn in het nog korte jaar 2023 tot nu toe 39 grote schietpartijen geweest.

Regelgeving

De Amerikaanse president Joe Biden pleit voor strengere wapenwetten na de dodelijke schietpartijen in de staat Californië, waarbij bijna twintig mensen om het leven kwamen. Hij liet dinsdag weten wetsvoorstellen te steunen die de verkoop van aanvalswapens aan banden leggen.

Deze wetten verbieden de verkoop, overdracht, productie en invoer van bepaalde soorten aanvalswapens, waaronder het wapen dat bij een van de schietpartijen werd gebruikt. De nieuwe wetgeving verhoogt bovendien de minimumleeftijd van kopers van deze vuurwapens van 18 naar 21 jaar. De voorstellen werden maandag ingediend door drie Democratische leden van de Senaat, partijgenoten van Biden.

Biden heeft na beide incidenten in Californië zijn medeleven aan de slachtoffers en nabestaanden uitgesproken. Er moet volgens de president krachtig worden gereageerd op het vuurwapengeweld in de Verenigde Staten. Hij roept beide kamers van het Congres op om snel te handelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer