LTO wil Brusselse ingreep bij mestregels juridisch aanvechten
Boerenbelangengroep LTO zegt „juridisch op iedere mogelijke manier” een strengere uitleg van nieuwe mestregels voor boeren aan te vechten. De belangenorganisatie voor de landbouw is boos dat de Europese Commissie de Nederlandse landbouwminister Piet Adema heeft teruggefloten omdat hij de regels rond het uitrijden van mest te soepel zou hebben uitgelegd.
Brussel oordeelde vorig jaar dat de uitzonderingsregel waardoor Nederlandse boeren meer mest mogen uitrijden, de zogeheten derogatie, in 2026 moet stoppen. In de tussenliggende jaren zouden boeren dit geleidelijk moeten afbouwen en 2023 zou volgens Adema voor bepaalde onderdelen (bufferstroken en vanggewassen) een overgangsjaar worden. Maar nu heeft LTO te horen gekregen dat de Europese Commissie de uitzonderingsregel mogelijk per direct opheft omdat Nederland zich niet aan de voorwaarden houdt.
„Met haar nieuwe ingrijpen laat de Europese Commissie weten dat er alsnog geen sprake kan zijn van een overgangsjaar. Voor veel akkerbouwers betekent dit dat gewassen die inmiddels - in goed vertrouwen - ingezaaid zijn nu weer moeten worden vernietigd”, stelt de LTO.
Daarmee verwijst de de boerenlobbyclub naar bufferstroken die met het oog op natuurbehoud onbeplant moeten blijven. De Nederlandse regering zou dit al verplicht hebben moeten stellen om langer respijt te krijgen met mestrichtlijnen, maar maakte daar volgens de Europese Commissie niet genoeg haast mee.
LTO-voorzitter Sjaak van der Tak spreekt van „regel-rancune” van de Europese Commissie. De organisatie denkt bij eventuele rechtszaken sterk te staan. „Een onbegrijpelijk misverstand tussen Nederland en Brussel betekent nog niet dat boeren verplicht zijn om hun oogst te vernietigen. Daar gaat de Europese Commissie ronduit achteloos aan voorbij.”