Muzikaal symposium in Amersfoort rond middeleeuwse lijdenslyriek
In de Sint-Joriskerk in Amersfoort vindt op zaterdag 11 februari het interdisciplinaire symposium ”Rhythmica Oratio” plaats. Tijdens de middag worden vanuit de middeleeuwse lijdenslyriek lijnen getrokken naar theologie, kunst en muziek.
Uitgangspunt voor het programma is het middeleeuwse gedicht ”Salve mundi salutare” van de 13e-eeuwse monnik Arnulf van Leuven. In dit gedicht worden zeven lichaamsdelen van de lijdende Christus (voeten, knieën, handen, zijde, borst, hart en gezicht) bezongen. Het bekende lijdenslied ”O Haupt voll Blut und Wunden” van Paul Gerhardt gaat op dit middeleeuwse gedicht terug.
Het thema van de middag wordt uitgewerkt in lezingen door prof. dr. A. de Reuver en musicoloog dr. J. Smelik. In een concert door het Dutch Baroque Orchestra & Singers onder leiding van Gerard de Wit wordt de compositie ”Membra Jesu Nostri” (BuxWV 75) van Dieterich Buxtehude uitgevoerd. In een expositie worden kunstwerken getoond die speciaal voor dit project zijn gemaakt door de kunstenaars Jan Neven, Markus Gouman, Tijs Huisman, Geertje van den Broek, Cees Notenboom, Henk Dekker en Geert Lammers.
Tijdens de middag wordt de meditatiebundel ”O hoofd vol bloed en wonden” (uitg. Groen) gepresenteerd. Daarin zijn zeven passiemeditaties opgenomen die elk een lichaamsdeel van de Heere Jezus als uitgangspunt hebben. De meditaties zijn van de hand van ds. J.A. Kloosterman (Lunteren), ds. C.J. Droger (Vlaardingen), ds. A.A.F. van de Weg (Apeldoorn), dr. W. van Vlastuin (VU), dr. M.J. Kater (TUA), dr. A. de Reuver (Waddinxveen) en ds. J.C. Schuurman (Putten). In de bundel zijn ook de kunstwerken en de lezingen van het symposium opgenomen.
Het symposium in Amersfoort is van 14.00 tot 17.30 uur. Deelname kost 17,50 euro. Studenten tot 25 jaar betalen 10 euro.
Meer informatie: www.rondomhetkruis.nl