Economiede vraag
Welke noodstroomvoorziening kan ik het beste kiezen als de stroom uitvalt?

De overheid dringt erop aan om voorzorgsmaatregelen te nemen voor het geval de nutsvoorzieningen uitvallen. Als dit gebeurt en mijn zonnepanelen geen energie opwekken, wil ik toch elektriciteit hebben.

Jan Zijderveld
29 December 2022 19:33Gewijzigd op 29 December 2022 19:38
Bij een stroomstoring werken zonnepanelen vaak niet meer.​ beeld ANP, Kees van de Veen
Bij een stroomstoring werken zonnepanelen vaak niet meer.​ beeld ANP, Kees van de Veen

Bij een stroomstoring schakelen inderdaad vrijwel alle installaties met zonnepanelen om veiligheidsredenen af. Om te bepalen wat er voor een noodstroomvoorziening nodig is, moet u eerst nagaan welke apparaten u bij stroomuitval minimaal werkend wilt hebben, voor hoelang en op welke manier.

Als noodstroomvoorziening kunt u een benzine- of dieselgenerator gebruiken, maar die maakt lawaai en produceert uitlaatgassen. Het stille alternatief is een accugevoed powerstation voorzien van stopcontacten en, vaak, USB-laders.

Een krachtige optie is de auto. Die kan met draaiende motor als generator functioneren en heeft vrijwel altijd een 12 volt accu. Als u een omvormer op de auto-accu aansluit, heeft u in feite uw eigen energiecentrale voor de deur! Een omvormer is een apparaat dat van 12 volt gelijkstroom 230 volt wisselstroom maakt.

Hoe weet u nu welke omvormer u nodig hebt? Kies in ieder geval voor een omvormer die een zuivere sinusspanning maakt. Dit is de ”golfvorm” van de stroom zoals die uit het stopcontact komt. Verder is de capaciteit of het continuvermogen van belang. Voor de meeste toepassingen is 600 watt voldoende. Hiermee kan ’s zomers een moderne koelkast van energie worden voorzien en ’s winters de cv-ketel.

Als u overweegt een aparte accu te gebruiken, heeft u naast de omvormer ook een acculader nodig. De accucapaciteit wordt opgegeven in Ah (Engels voor ampère-uur). De capaciteit bepaalt hoelang er voldoende energie beschikbaar is.

Een voordelige accu is de start-
accu die in auto’s wordt gebruikt. Kies in elk geval een gasdichte AGM-accu; deze is veiliger dan een traditionele startaccu. Deze mag niet helemaal ontladen worden, want dan treedt blijvende schade op. Een goede omvormer heeft een instelbare beveiliging die te diep ontladen voorkomt. Veiligheidshalve ga ik uit van maximaal 50 procent ontlading. Ik heb berekend dat een 12 volt accu van 100 ampère-uur een koelkast van 600 watt ruim drie uur van stroom kan voorzien als deze per uur een kwartier ‘aanslaat’. Bij genoemde oplossing moet u bij stroomuitval zelf de stekker van de koelkast aansluiten op de omvormer. Er zijn omvormers die automatisch omschakelen bij stroomuitval. Deze zijn doorgaans wel duurder.

Een andere, veel duurdere, oplossing is een thuisaccu met omvormer. Zo’n systeem is meestal voorzien van lithium-ion- of lithium-ijzerfosfaataccu zoals toegepast in elektrische auto’s. Deze hebben een hoge energiedichtheid en nemen weinig ruimte in. Er zijn systemen met thuisaccu’s die de zonne-energie kunnen opslaan en bij stroomuitval het hele huis gedurende een aantal uren van elektriciteit kan voorzien. Thuisaccu’s bieden vaak de mogelijkheid om slim gebruik te kunnen maken van dynamische energieprijzen. U kunt dan de opgeslagen energie aan het elektriciteitsnet terugleveren als de prijs hoog is. Zo kan uw investering ook nog geld opleveren.

De auteur is energieadviseur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
De Vraag

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer