EconomieKwestie

Wat kan de belastingbetaler dit jaar nog doen om geld te besparen?

Het einde van het jaar nadert. Welke acties kunnen belastingbetalers nog uitvoeren om belasting te besparen? Heeft u een overzicht van enige mogelijkheden?

Wilbert van Vliet
22 December 2022 15:44Gewijzigd op 22 December 2022 15:48
Giften aan een ANBI kunnen beter in één kalenderjaar worden gedaan. beeld ANP, Remko de Waal
Giften aan een ANBI kunnen beter in één kalenderjaar worden gedaan. beeld ANP, Remko de Waal

Per 1 januari 2023 wordt de verhoogde vrijstelling bij schenking voor een eigen woning verlaagd en per 1 januari 2024 volledig afgeschaft. Wie kinderen heeft tussen de 18 en 40 jaar oud kan tot en met 31 december van dit jaar nog een bedrag geven van maximaal 106.671 euro. Bij een schenking in 2022 hebben de kinderen tot 31 december 2024 de tijd om het bedrag ten behoeve van een eigen woning te besteden.

Heeft een kind in 2020 een schenking van de ouders ontvangen voor verbetering of onderhoud van de eigen woning? Dan is waarschijnlijk de verhoogde schenkingsvrijstelling van destijds, 103.643 euro, toegepast. Een voorwaarde was en is dat de schenking binnen twee jaar na het kalenderjaar van de schenking moet zijn besteed aan het huis. Zo niet, dan moet de schenking worden ontbonden. Het is verstandig de kinderen erop te wijzen dat de werkzaamheden vóór 2023 moeten zijn afgerond.

Wie een gift doet aan een algemeen nut beogende instelling (ANBI) kan dit onder voorwaarden in aftrek brengen van de inkomstenbelasting. Als voorwaarde geldt onder meer dat de giften zijn betaald. Er is een bedrag dat niet aftrekbaar is: een drempel. In 2022 is deze drempel 60 euro of, als dat meer is, 1 procent van het gezamenlijke (drempel)inkomen. Wie dit jaar nog extra giften doet, kan daardoor mogelijk gebruik gaan maken van de aftrek en méér geven dan oorspronkelijk bedoeld. Het komt erop neer dat het verstandig kan zijn om giften die normaal over twee jaar worden verdeeld, te concentreren over één jaar.

Kosten die vallen onder het verplichte eigen risico zijn niet aftrekbaar. Sommige andere kosten voor zorg zijn dat wel. Deze kosten zijn alleen aftrekbaar voor zover deze boven de drempel uitkomen. Als het mogelijk is, is het verstandig om aftrekbare zorgkosten in hetzelfde jaar te laten plaatsvinden. Diegene krijgt dan slechts één keer te maken met een drempel.

Belastingschulden tellen niet mee bij de berekening van schulden voor box 3. U mag echter wel de nog niet-betaalde erfbelasting als schuld aangeven in box 3. Voor de overige belastingschulden is het raadzaam om een ontvangen belastingaanslag te betalen voor 1 januari 2023. Over de gelden waarmee deze aanslag wordt betaald, is dan geen box 3-heffing verschuldigd. Verder kan het voor box 3-belastingbetalers verstandig zijn om, als zij van plan zijn om beleggingen (duurzaam) te vervangen door spaartegoeden, dit al vóór het jaareinde te doen. Spaartegoeden worden lager belast in box 3.

Groene beleggingen zijn vrijgesteld tot een maximum van 61.215 euro per persoon (122.430 euro bij fiscale partners). Met de extra heffingskorting van 0,7 procent levert dit in box 3 een belastingbesparing op. Wie nog geen groene beleggingen heeft, maar wel overweegt om groen te beleggen, kan dit het beste doen vóór 1 januari 2023. Hij kan dan in 2023 al profiteren van de vrijstelling en de heffingskorting.

De auteur werkt bij HVK Stevens Belastingadvies.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Kwestie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer