Nieuw boek voorziet jongeren van weerwoord in evolutiediscussie
Er moest weer eens een gedegen boek komen over schepping en wetenschap, vond Erika de Stigter van Logos Instituut. Ze zette vaart achter de vertaling van een nieuw Engelstalig boek. Vorige week plofte de ”De verloren wereld” op de mat.
De Stigter, medewerker van Logos Instituut, omschrijft het boek als wetenschappelijk verantwoord, toegankelijk en begrijpelijk en toch diepgaand. „Het is een boek voor zowel jongeren als hun ouders, en dat was nog niet beschikbaar. Deze woensdagavond hoopt Paul Garner voor Logos Instituut van 19.15 tot 19.45 uur vragen te beantwoorden over zijn boek. Belangstellenden kunnen gewoon aanhaken.”
Veel creationistische uitgaven zijn al wat ouder voordat ze in het Nederlands verschijnen, constateert De Stigter. „Maar voor dit boek geldt dat niet. Dat is in januari in het Engels uitgekomen. De auteur, Paul Garner, is geowetenschapper en weet waarover hij schrijft.”Kees van Helden, directeur van Logos Instituut, kan zich daar ook in vinden. Ik ben het aan het lezen en het viel mij op hoe veel informatie de lezer meekrijgt.”
Waarom was dit boek nodig?
De Stigter: „In bibliotheken en winkels vind je genoeg boeken over dino’s en fossielen. Maar die zijn vrijwel allemaal geschreven vanuit een evolutiestandpunt. Dit boek plaatst de wetenschappelijke informatie in een Bijbels kader. De auteur gaat uit van een jonge aarde: de zesdaagse schepping, de historische zondeval, de wereldwijde zondvloed, de aardlagen, de torenbouw van Babel en de spraakverwarring. Zijn uitgangspunt is het klassieke scheppingsgeloof.”
Probeert hij de Bijbel te bewijzen vanuit de wetenschap?
Van Helden: „Nee, dat is zijn opzet duidelijk niet. Zijn uitgangspunt en kader is de Bijbel. De wetenschappelijke feiten, zoals fossiele vondsten en aardlagen, probeert hij een plaats te geven binnen dat Bijbelse kader. Zijn benadering is: kijk om je heen en je ziet overal de sporen van de schepping en de zondvloed. Dat doet hij niet op een goedkope manier, maar juist zeer respectvol. Hij is ook eerlijk; hij heeft ook niet op elke vraag een antwoord. Maar zijn uitgangspunt blijft overeind: de Bijbel is de waarheid. Van de creationistische wetenschap hangt het geloof niet af.”
Hoe staat hij dan ten aanzien van de wetenschap?
De Stigter: „Daarover zegt hij mooie dingen in zijn slotwoord: „Net zoals we een kunstenaar beter kunnen leren kennen door zijn schilderijen te bestuderen, of een auteur door zijn boeken te lezen, zo kan onze kennis van God groeien door Zijn schepping te bestuderen.””
Dat zal voor bol.com of Amazon reden zijn om het boek het label ”religie” mee te geven.
Van Helden: „Dat is hun keuze. Zo leeft dat nu eenmaal breed in de maatschappij. Ik sprak deze zomer een studente. In een volle collegezaal stak de hoogleraar een Bijbel omhoog en vroeg: „Is er in de zaal iemand die gelooft dat dit Boek de waarheid is?” Je moet wel heel sterk in je schoenen staan om dan te gaan staan. Darwin zei al: „Nu is mijn theorie nog voor de intellectuelen, maar straks geloven ook gewone mensen dit”.”
Is dit boek dan wel wetenschappelijk te noemen?
De Stigter: „In de huidige wetenschap spelen God en het bovennatuurlijke geen enkele rol. De wetenschap gaat ook voor het verleden uit van een naturalistische vooronderstelling: alles moet worden verklaard vanuit natuurlijke processen, materie en toeval. Dit boek gaat over historische wetenschap, niet bezien door een naturalistische, maar door een Bijbelse bril.
Natuurlijk is zo’n familieboek niet puur wetenschappelijk bedoeld. Zo ontbreken de voetnoten om het boek toegankelijk te houden. Maar iedereen kan die terugvinden op de website fossilsandtheflood.net van Paul Garner.”
Logos Instituut heeft een crowdfunding op touw gezet voor het boek. Hoe verliep die?
Van Helden: „Die actie liep buitengewoon goed. Mensen konden een bladzijde van het boek sponsoren voor 15 euro. Daarmee konden wij het boek laten vertalen, opmaken en de drukkosten verlagen. De prijs van het fullcolourboek met dik papier kon daardoor binnen de perken blijven. De 65 sponsoren hebben het boek vervolgens gratis gekregen. We hebben ook 140 voorbestellingen gehad. We moesten de oplage van de eerste druk daarom verhogen.”
De Stigter: „Sommigen hebben zelfs tien boeken besteld. Voor hun kinderen of om uit te delen. Wat zou het mooi zijn als jongeren door dit boek enthousiast raken over wetenschap en hierin verder gaan studeren. Zo hebben ze een weerwoord als ze worden geconfronteerd met claims van de evolutiewetenschap. Je bent echt niet dom als je in de schepping gelooft.”
De verloren wereld. Wat wetenschap en de Bijbel vertellen over fossielen en de zondvloed, Paul Garner; uitg. Grace Publishing House; 150 blz.; € 29,95.