Twee weken na de klimaattop in Egypte staat opnieuw een belangrijke ‘groene’ top op het programma. In het Canadese Montreal komen twee weken lang vertegenwoordigers van bijna alle landen bijeen om te praten over het behoud van de soortenrijkdom op aarde. Daar gaat het in veel opzichten slecht mee.
Om de soortenrijkdom te beschermen, werd in 1992 de Conventie over Biologische Diversiteit (CBD) in het leven geroepen. Vrijwel heel de wereld is aangesloten bij dit biodiversiteitsverdrag van de VN. De Verenigde Staten vinden het verdrag te dwingend en hebben het daarom nooit ondertekend. Toch stuurt ook dat land een delegatie om informeel mee te praten.
De afspraken van dertig jaar geleden hebben de neergang van de biodiversiteit niet kunnen stuiten, zoveel is duidelijk. Soorten sterven zo snel uit dat de wereld mogelijk afstevent op een „zesde uitstervingsgolf”, zoals biologen het noemen. Ook de wereldwijde ontbossing is doorgegaan en ecosystemen worden op veel plaatsen verstoord door menselijke activiteiten.
„Onze planeet is in crisis”, vatte CBD-chef Elizabeth Maruma Mrema de situatie samen. Volgens haar staat niets minder dan „de toekomst van de mensheid” op het spel. Ook de bij het verdrag aangesloten landen erkennen dat het beter moet. Ze willen het verdrag daarom aanpassen. Zo wordt gesproken over het beschermen van meer natuurgebieden, maar ook over veranderingen in onze consumptie en productie.
Ook het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) noemde de achteruitgang in biodiversiteit vorige maand „hardnekkig”. In een rapport waarschuwden onderzoekers dat ingrijpende veranderingen nodig zijn.
Namens het Nederlandse kabinet neemt minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) meerdere dagen aan de top deel, naar verwachting vanaf donderdag. Het voorzitterschap van de zogeheten COP15 is in handen van China. Vanwege alle coronabeperkingen in dat land is de conferentie verplaatst naar Canada.
Dinsdag wordt de top ceremonieel geopend. Vanaf woensdag volgt het inhoudelijke programma.