De hulppost van de Armeense kerk in Beiroet heeft een stille boodschap
Nee, we gaan het hier niet over de vrouw hebben, hier rechts op de foto. Martha Eurdekjian heet ze en ze is 49 jaar. Martha is getrouwd en moeder van vier kinderen. Met een briefje in de hand meldt ze zich op een ochtend bij het hulploket van de Armeense protestantse kerk. De post staat in een van de armste wijken van Beiroet, Burj Hammoud. De meeste bewoners zijn er van Armeense afkomst. Wat dat betekent? Dat je een belast verleden meedraagt. Als overlevende van volkerenmoord, als vluchteling of ontheemde.
Voor Martha is het heden al zwaar genoeg. Zij en haar gezin moeten zien te overleven nu het land in crisis zit. Kijk in de ogen van Martha en je ziet iets van die nood. In die blik lees je vragen die schreeuwen om een antwoord. Hoe kom ik vandaag aan eten? is zo’n vraag. Na veel ritselen en regelen, aankloppen en aandringen bij buren, komt er ’s avonds toch vaak weer een blik bonen op tafel.
Laten we het niet over Martha hebben, maar over de vrouw links op de foto. Over Lena, die samen met haar collega Taline de hulppost ’bemant’. De twee doen dat met hart en ziel. Ga ’s avonds eens bij hen langs. Zeker weten dat één van hen er nog zit. „Sinds de ellende drie jaar geleden begon, loopt het hier storm”, vertelt Lena.
Over Lena en Taline hoort u later nog, nu eerst die hulppost, want daarover is meer te zeggen. Kruip over de stapels onbetaalde rekeningen die berooide burgers hier brengen. Klauter over pakken luiers (die moeders meekrijgen), negeer zakken met brood, struikel niet over vitaminepillen en bussen poeder. En ontdek wat hier ook gebeurt: dienstbetoon. En zó getuigen van Gods liefde voor zondaren in Zijn Zoon Jezus Christus.
Werken op de post is: rekeningen toegeschoven krijgen, en lijstjes vol urgente zaken. Het is gestreste moeders ontspannen laten vertrekken met (gevulde) enveloppen en met flessen en potten. Het gebeurt respectvol en discreet. En de stille boodschap van de kerk? Daarvan mogen we dit geloven: die boodschap doet zijn werk.