Politiekkleine politieke partijen
BBB-leider Van der Plas voelt zich het meest verwant met SP en SGP

De BoerBurgerBeweging (BBB) groeit als kool, in de peilingen en in ledental. Waar staat de partij voor? En hoe voorkomt leider Van der Plas intern gedoe?

Caroline van der Plas (55), partijleider van de BoerBurgerBeweging (BBB). beeld Henk Visscher
Caroline van der Plas (55), partijleider van de BoerBurgerBeweging (BBB). beeld Henk Visscher

„Mensen doen net alsof ik, pong, uit een ei ben gekropen en een beetje leuk met die boeren doe. Ik praat al jaren intensief met boeren. De mening die ik nu verkondig, verkondig ik al jaren”, zegt Van der Plas over het verwijt dat ze boeren naar de mond praat. „Het is onzin.”

En dat ze rechts-populistisch zou zijn? „Ik denk altijd: kijk eens wat wij doen. Ik stem denk ik vaker met het midden en links mee, dan met rechts.” Van der Plas zit op de thema’s zorg, onderwijs en welzijn „veel meer op de lijn van GroenLinks, PvdA en SP. Maar op het gebied van immigratie zit ik meer aan de kant van VVD, CDA en SGP.” En populistisch? Dat is een soort scheldwoord, ziet ze. „Wat is er mis met populistisch zijn?”

De politica vindt het belangrijk om in Den Haag „steeds de burger centraal te stellen.” Volgens haar wordt die „wantrouwend bekeken.” Dat moet anders, vindt ze. „De meeste mensen deugen, zei publicist Rutger Bregman. En dat is ook zo, dat moet je uitgangspunt zijn.”

„Ik hoef mijn handtekening niet per se te hebben staan onder hele grote zaken. Heel veel kleine dingen zijn ook belangrijk. Dat is eigenlijk ook waarvoor wij zijn opgericht. Want de kleinere dingen worden vaak niet serieus genomen.” Van der Plas heeft naar eigen zeggen als enige in financiële zin iets weten te wijzigen aan het regeerakkoord: hulplijn 113 Zelfmoordpreventie kreeg er 3,5 miljoen euro bij.

Als kernwaarden van BBB noemt ze „gezond verstand, realisme en dat vakmanschap leidend is.” Bij medisch-ethische kwesties „staat het leven voorop.” Van der Plas voelt zich het meest verwant met SP en SGP. Bij de SP is ze gecharmeerd van de inzet op het sociale domein. Ook heeft die partij in haar ogen „ontzettend goede” Kamerleden. Het zijn „een beetje strijders. Dat spreekt mij aan. De SGP heeft dat eigenlijk ook wel een beetje, maar dan op hun eigen gebied.”

De SGP is veranderd, signaleert ze. „Vroeger was het best wel een strenge, strakke, serieuze partij, en een beetje zwaar op de hand. Dat vind ik nu helemaal niet meer.” Ja, de partij die volgens haar „nooit gemist kan worden in politiek Nederland” zal altijd het „anti-abortusstandpunt” blijven innemen.

Anders dan de SGP vindt Van der Plas dat abortus mogelijk moet zijn. Maar daar moet dan wel eerst „heel goed naar gekeken worden.” Mensen moeten niet te makkelijk over abortus gaan denken, vindt ze. „Je hebt het wel over het ongeboren leven. Al vanaf het moment van de bevruchting is het leven. Ik vind dat je daar heel voorzichtig mee moet omgaan.” De BBB-leider stemde, net als de SGP, tegen afschaffing van de beraadtermijn en het verkrijgbaar maken van de abortuspil bij de huisarts.

Vrije keus

BBB is positief over het toestaan van hulp bij zelfdoding. „Waarom zou je iemand moeten laten leven die klaar is met het leven en dat ook goed heeft onderbouwd?”

De partij heeft een „streng gelovig” persoon in de gelederen, zegt Van der Plas. Ze verzekert dat als zo iemand BBB-Kamerlid wordt, diegene een vrije stemkeuze heeft bij principiële kwesties.

„Ik wil graag dat wij een vaste, stabiele waarde worden in de Nederlandse politiek”, blikt het Kamerlid vooruit. De partij wil onder meer meedoen aan de provinciale en Senaatsverkiezingen in 2023 en de Europese verkiezingen in 2024.

Of ze ook een risico ziet in een te snelle groei? „Zeker, maar daar zit ik bovenop.” Zo wil ze in het zomerreces met alle 200 à 250 provinciale BBB-kandidaten praten. Ik ben geen controlfreak, maar ik wil wel overzicht houden. Dat er straks niet iemand tussen zit die helemaal uit de bocht vliegt.”

serie Kleine partijen
Wat voegen de nieuwe, kleine politieke partijen volgens hun fractieleiders toe aan het politieke debat? Vandaag deel 3: Caroline van der Plas (BBB).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer