Fietsers volgen ‘kustlijn’ die door opwarming aarde kan ontstaan
Ruim duizend wielrenners fietsen maandag dwars door Nederland om aandacht te vragen voor de gevolgen van klimaatverandering. De zogeheten Climate Classic gaat van Breda naar Groningen en volgt de denkbeeldige kustlijn die zou ontstaan „als de zeespiegel te ver doorstijgt”, legt organisator Cycling 4 Climate uit. De meest fanatieke fietsers leggen het hele traject van 375 kilometer af, kortere afstanden zijn ook mogelijk.
De deelnemers komen langs steden en dorpen die precies op Normaal Amsterdams Peil (NAP) liggen, dat gelijk staat aan het gemiddelde zeeniveau. Ongeveer een kwart van Nederland ligt daaronder. „Zonder menselijke maatregelen als dijkaanleg en pompen zou dit de kustlijn in Nederland zijn”, legt de organisatie uit. Die roept deelnemers en het publiek op er alles aan te doen te voorkomen dat deze kustlijn ooit werkelijkheid wordt. De eerste tip van de stichting om je eigen CO2-uitstoot te verlagen is: „Pak de fiets en laat die auto staan.”
Onder de deelnemers zijn 68 medewerkers en bestuurders van waterschappen. Zijn doen mee in estafettevorm. „We willen geen Zwolle aan Zee”, vat dijkgraaf Dirk-Siert Schoonman van waterschap Drents Overijsselse Delta zijn motivatie samen. Voor de waterschappen levert klimaatverandering uiteenlopende uitdagingen op. Los van de zeespiegelstijging wordt het „natter, droger en heter”, aldus de dijkgraaf.
Doordat de aarde opwarmt, stijgt de zeespiegel. Dit komt onder meer doordat oceaanwater uitzet naarmate het warmer wordt en doordat ijskappen van Groenland en Antarctica smelten. Voor de Nederlandse kust is de zeespiegel sinds 1900 al zo’n 25 centimeter gestegen. Hoeveel daarbij komt, is afhankelijk van de mate waarin mensen broeikasgassen blijven uitstoten, waarmee ze bijdragen aan verdere opwarming, legt het KNMI uit. Als het tegenzit en de uitstoot niet daalt, kan de zeespiegel rond 2100 met 1,20 meter zijn toegenomen, zo heeft het meteorologisch instituut berekend.
Zo’n extreme stijging „moeten we koste wat kost voorkomen”, zegt Cycling 4 Climate. Deelnemers en supporters doen op de site van de stichting beloftes om hun eigen bijdrage aan de CO2-uitstoot te verminderen. Fietser Haiko gaat bijvoorbeeld koud douchen, fietser Marleen eet minder vlees en wil alleen nog tweedehands spullen kopen. Ook zonnepanelen plaatsen, de trein nemen en niet of minder vliegen komen herhaaldelijk terug in de lijstjes.
Als ijskappen afbreken en nog sneller wegsmelten dan nu, dan komt eind deze eeuw de 2 meter in zicht. Belangrijke Nederlandse waterwerken als de Oosterscheldekering zijn daar niet op berekend.