CO2-uitstoot door medicijnen fors gestegen volgens Leidse studie
De uitstoot van broeikasgassen vanuit de medicijnensector is de afgelopen decennia veel sterker gegroeid dan in andere sectoren. Tussen 1995 en 2019 nam de uitstoot die aan medicatie toe te schrijven is, wereldwijd met 77 procent toe, becijferen onderzoekers van het Centrum voor Milieuwetenschappen (CML) van de Universiteit Leiden. Vooral in China was de groei zeer sterk, gevolgd door de VS. Dat komt vooral doordat de vraag flink is toegenomen.
Meer mensen kregen toegang tot medicijnen, maar de keerzijde daarvan is een hogere tol voor het klimaat. Volgens de onderzoekers benadrukken de cijfers de noodzaak om verspilling tegen te gaan. Dat kan bijvoorbeeld door niet te veel medicatie mee te geven aan patiënten, of door ongebruikte medicijnen in te zamelen. Andere oplossingen die ze aandragen in The Lancet Planetary Health zijn het verduurzamen van de productie, het verlagen van de uitstoot door transport en het promoten van een gezonde leefstijl.
De studie maakt duidelijk dat medicijnen ongeveer 1 procent van alle CO2-uitstoot veroorzaken. In Europa is die uitstoot wel iets afgenomen.