Italië wil na jarenlange stop terugkeren naar kernenergie
Italië wil eind 2027 een plan klaar hebben om kernenergie opnieuw toe te staan, nadat die energiebron bijna veertig jaar geleden in de ban werd gedaan in het land. Dat heeft de Italiaanse energieminister Gilberto Pichetto Fratin gezegd in een interview met de Italiaanse zakenkrant Il Sole 24 Ore dat donderdag werd gepubliceerd.
De regering van premier Giorgia Meloni stelt dat kleine modulaire reactoren (SMR’s) en geavanceerde modulaire reactoren kunnen helpen bij het vergroenen van de meest vervuilende industrieën in Italië, zoals de productie van staal, glas en tegels.
Italië produceert al bijna veertig jaar geen kernenergie meer als gevolg van twee referenda in 1987 en 2011, maar de overheid stelt nu regels op om de stop op kerncentrales op te heffen door het gebruik van nieuwe technologieën voor kernenergie. „Italië is klaar om terug te keren naar kernenergie, een cruciale keuze die hernieuwbare energie niet zal vervangen maar aanvullen, om zo een gebalanceerde en duurzame energiemix te garanderen,” zei Pichetto Fratin.
Volgens Pichetto Fratin wordt een eerste wetsvoorstel hierover binnen twee weken aan het kabinet voorgelegd. Italië schat dat het tegen 2050 17 miljard euro kan besparen op de kosten van het vergroenen van de economie als kernenergie dan ten minste 11 procent van de energiemix uitmaakt.
Ook Nederland wil al langer werk maken van meer kernenergie. Het vorige kabinet besloot dat Nederland twee nieuwe kerncentrales moet krijgen. Het huidige kabinet zet die plannen door, maar wil nog twee extra centrales bouwen. Het zal nog wel vele jaren duren voordat er nieuwe kerncentrales zijn. Er zijn meerdere gebieden in beeld waar die mogelijk kunnen komen. Nederland heeft één werkende kerncentrale, in het Zeeuwse Borssele.