Binnenland
Dronten ‘verhuist’ 200 asielzoekers naar Kampen om spreidingswet

Ongeveer tweehonderd asielzoekers die in Dronten worden opgevangen, verhuizen op papier naar buurgemeente Kampen, ook al blijven ze gewoon in Dronten. Daardoor voldoet Kampen aan het aantal asielzoekers dat ze van de spreidingswet moest huisvesten.

ANP

Dronten zelf vangt ongeveer 1300 asielzoekers op. Op het terrein van Walibi Holland verblijven zo’n duizend mensen. Ook heeft een asielzoekerscentrum bij de brug naar Kampen circa driehonderd tijdelijke plekken. Daardoor zit Dronten ruim boven het aantal van 246 asielzoekers dat ze van de spreidingswet moet opvangen. „Dit maakt het mogelijk om tweehonderd tijdelijke plekken voor de periode tot 1 februari 2026 aan de gemeente Kampen beschikbaar te stellen, omdat die haar opgave nog niet volledig heeft behaald”, stelt Dronten.

Kampen hoeft niets terug te doen voor de opvang, laat Dronten weten. „Er is geen sprake van een uitruil. We helpen ze gewoon, we stellen deze plekken beschikbaar, het is niet zo dat we iets van ze terug hoeven te krijgen. Het asielzoekerscentrum ligt aan de rand van de gemeente, veel bewoners doen daar hun boodschappen en we werken al veel met Kampen samen”, stelt een woordvoerster.

Volgens de gemeente heeft het ministerie van Asiel en Migratie ingestemd met de ‘verhuizing’, net als de andere gemeenten in Flevoland. Van de spreidingswet mogen gemeenten binnen een provincie onderling afspraken maken over de opvang van de vluchtelingen. Zo kan de ene gemeente meer Oekraïners huisvesten, terwijl een andere gemeente jonge asielzoekers onderbrengt. Kampen ligt in Overijssel, Dronten in Flevoland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer