Kerk & religiePlaatselijk kerknieuws 
Bouw nieuwe kerk gg Kesteren start in oktober, subsidie voor kerktoren Mijnsheerenland – en ander plaatselijk kerknieuws

Ook plaatselijk is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.

Redactie kerk
25 September 2024 19:18
Luchtopname van Kesteren, in de Betuwe. Op de voorgrond de hervormde kerk. beeld Cees van der Wal.
Luchtopname van Kesteren, in de Betuwe. Op de voorgrond de hervormde kerk. beeld Cees van der Wal.

Kerk gg Kesteren

Begin oktober, hoogstwaarschijnlijk op de 11e, wordt de eerste paal geslagen voor het nieuwe kerkgebouw van de gereformeerde gemeente (gg) in Kesteren. Dat heeft ouderling en voorzitter van de bouwcommissie C. van de Bijl meegedeeld.

Het kerkgebouw aan de N233 krijgt 1500 zitplaatsen, met een mogelijkheid tot uitbreiding naar 1750 op de galerij. Er komen zeven zalen voor activiteiten. Het parkeerterrein moet plaats bieden aan 350 auto’s. Kerkgangers van deze streekgemeente komen niet alleen uit Kesteren, maar ook uit de omliggende dorpen als Ochten, Lienden, Echteld en IJzendoorn. De gemeente telt 1500 leden.

De gg is in oktober 2021 gestart als afdeling van de gemeente Opheusden en is op 29 januari 2022 geïnstitueerd. Ds. W. Mouw van Opheusden, de consulent, bediende toen het Woord uit 2 Kronieken 7:15,16. In juli van dat jaar is ds. D. de Wit als predikant bevestigd. De zondagse diensten worden nu gehouden in het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Opheusden, om 12.30 en 18.30 uur.

Momenteel is de aannemer bezig met het egaliseren van het terrein. Naar verwachting kan op 11 oktober de eerste paal geslagen worden. Het is de bedoeling dat het werk begin 2026 klaar is. De kerk lijkt op die van de hersteld hervormde gemeente in Lunteren en de gereformeerde gemeente in Nederland te Leerdam, maar is wat groter. Deze kerkgebouwen zijn alle ontworpen door architectenbureau Born uit Sommelsdijk.

De bouwkosten bedragen naar schatting 14,8 miljoen euro. „Het streven is om onder dit bedrag te kunnen blijven”, zegt Van de Bijl. „De offervaardigheid is groot en er is veel bereidwilligheid om te helpen in onze jonge gemeente. We zijn verwonderd over de inzet van de gemeenteleden en we hopen dat het werk in Gods gunst mag geschieden.”

Waalse kerk Middelburg

De Waalse kerk in Middelburg houdt haar diensten voortaan in de Sint-Augustinuskerk aan de Zuidsingel. Dat meldt Geloven in de Delta, een uitgave van de classis Delta van de Protestantse Kerk in Nederland.

De Sint-Augustinuskerk is eigendom van de oud-katholieke kerkgemeenschap. Het gebouw uit 1740 was vroeger in gebruik bij de lutherse gemeente.

Subsidie Zuid-Holland

De hervormde Laurentiuskerk in Mijnsheerenland, in de Hoeksche Waard. beeld gemeente Hoeksche Waard

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben subsidie verleend voor de restauratie van de kerktoren van de Laurentiuskerk te Mijnsheerenland. Ook stelt het provinciebestuur geld beschikbaar voor de restauratie van het Metzlerorgel in de Grote of St.-Jacobskerk in Den Haag en voor kapel Oud-Poelgeest in Oegstgeest.

Gedeputeerde Meindert Stolk: „Monumenten vertellen samen het verhaal of soms een van de verhalen van ons verleden. Door daar kennis van te nemen begrijpen we vaak de tijd waarin we nu leven beter en kunnen we ook anders kijken naar onze plannen voor de toekomst. Dat is dan ook mede de reden dat de provincie deze Rijksmonumenten koestert en waar mogelijk ondersteunt.”

Brugkerk Koudekerk aan den Rijn

De Brugkerk in Koudekerk aan den Rijn. beeld RD, Anton Dommerholt

De eeuwenoude Brugkerk in Koudekerk aan den Rijn is gerenoveerd. Dat meldt de protestantse gemeente te Koudekerk aan den Rijn en Hazerswoude-Rijndijk op haar site.

De Brugkerk is de centrale kerk van de gemeente na het afstoten van de Ontmoetingskerk in 2022. De kerk dateert uit circa 1300. In de loop van de tijd is het kerkgebouw diverse keren uitgebreid. In 2007 vond een grote restauratie plaats.

Bij de renovatie zijn de banken eruit gegaan om plaats te maken voor stoelen. Verder is onder andere het licht verbeterd en het liturgisch centrum veranderd. In de toekomst wordt het kerkgebouw niet alleen voor kerkdiensten, maar ook voor andere activiteiten gebruikt.

Torenrenovatie Ransdorp

Wolkenlucht boven Ransdorp (archieffoto). beeld ANP, Lex van Lieshout

De kerktoren van het dorpje Randsdorp (gemeente Amsterdam) staat in de steigers. Er wordt groot onderhoud gepleegd. Het voegwerk en de glas-in-loodramen worden hersteld, beschadigde bakstenen vervangen en schilderwerk wordt uitgevoerd. Eind dit jaar moeten de werkzaamheden afgerond zijn. De toren is 32 meter hoog en dateert uit de middeleeuwen.

De toekomst van de kerk van Ransdorp is onduidelijk. Sinds 2003 worden er geen diensten meer gehouden. In dat jaar werd de kerk aangekocht door Stadsherstel Amsterdam. Op dit moment wordt nagedacht over herbestemming, wellicht woningbouw. De kerk wordt nu verhuurd als evenementenlocatie, voor onder meer diners, recepties, presentaties, workshops, huwelijken en concerten. Het kerkgebouw is een gemeentelijk monument.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer