Buitenland

Italië wil tekort dichten met goud

Italië denkt erover om een deel van zijn goudvoorraad te verkopen om de belabberde financiële staatshuishouding een beetje op te krikken. Met de verkoop zou 16 tot 20 miljard euro worden opgehaald.

Ewout Kieckens
12 February 2019 15:34Gewijzigd op 16 November 2020 15:17
Volgens vice-premier Salvini (foto) is de Italiaanse goudvoorraad die door de centrale bank wordt beheerd, van de Italiaanse burgers. beeld EPA, Angelo Carconi
Volgens vice-premier Salvini (foto) is de Italiaanse goudvoorraad die door de centrale bank wordt beheerd, van de Italiaanse burgers. beeld EPA, Angelo Carconi

De Italiaanse goudvoorraad die door de centrale bank wordt beheerd, is van de Italiaanse burgers. Dat zei vice-premier Matteo Salvini maandag in Rome. De Italiaanse regering studeert op een plan om een deel van de goudreserves van de centrale bank te verkopen. De regering zou het geld, 16 tot 20 miljard euro, willen aanwenden om de dreigende verhoging van de btw te vermijden.

Het idee komt uit de hoed van Beppe Grillo, oprichter van de Vijfsterrenbeweging, de grootste regeringspartij. Op zijn persoonlijke blog verscheen afgelopen september een artikel met als titel ”Ik verkoop goud!” In het stuk staat dat de centrale bank van Italië na die van Amerika en Duitsland de grootste goudreserves ter wereld heeft.

De afgelopen decennia hebben de meeste Europese landen een deel van hun goudvoorraad verkocht. Nederland heeft bijvoorbeeld meer dan 1000 ton van de hand gedaan. Maar Italië heeft tot op heden geen enkele troy ounce (gewichtsmaat voor goud: 31,1 gram) verkocht. Grillo roept op om dat vanaf 2019 wel te doen.

Dit jaar moet er, zoals elke vijf jaar, een nieuwe overeenkomst worden getekend tussen de centrale banken van de Europese Unie om de verkoop van goudreserves te regelen. Omdat Italië zich niet eerder aan verkoop heeft gewaagd, zou het land dat nu wel mogen doen.

Familiejuwelen

Volgens het blog kan twintig procent van de voorraad op de markt worden gebracht. „Waarom moeten de burgers hun familiejuwelen wel verkopen en de overheid niet?”, zo luidt de retorische laatste zin van Grillo’s artikel.

Het idee bevalt Claudio Borghi van regeringspartij Lega wel. De voorzitter van de begrotingscommissie van het Huis van Afgevaardigden zegt te werken aan een wetsvoorstel. „In Italië zijn er zelfs wetten om de verkoop van broodjes bij de slager te regelen, maar er bestaat geen wet die aangeeft van wie de goudreserves zijn,” zei hij tegen dagblad La Stampa.

Het plan komt neer op een aanval op de Italiaanse centrale bank. Het kabinet richt zijn pijlen op deze onafhankelijke instelling omdat die kritisch staat tegenover de economische politiek van de regering. De Vijfsterrenbeweging wil bijvoorbeeld dat het contract van vicedirecteur Luigi Signorini niet wordt verlengd.

Volgens La Stampa eist de Vijfsterrenbeweging het hoofd van Signorini om zijn kiezers te paaien. Deze partij van het anti-establishment wil laten zien dat ze breekt met het verleden.

Signorini’s mandaat liep maandag af. Hoewel de hoogste bestuursfuncties van de centrale bank intern worden ingevuld, moeten de benoemingen worden bekrachtigd door de Italiaanse president. En daarmee heeft de politiek toch het laatste woord.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer