Wit is hot. Zodra het maar een beetje lente wordt, verdwijnen donkere winterkleren van de straat en komen lichte tinten uit de kast. Oogverblindend wit en lieve pastelkleurtjes strijden op straat om de aandacht.

Mensen in landen met een tropisch klimaat doen hier niet aan mee: ze dragen vaak donkere kleding. Waarom kiezen deze mensen niet voor lichte kleuren? Wit reflecteert, zwart absorbeert, dat weet toch iedereen?

Tijd voor een mailtje naar het Tropeninstituut in Amsterdam. Volgens een medewerkster is het niet makkelijk te achterhalen waarom sommige nomaden donkere kleding dragen. Wel heeft ze een verklaring waarom de kleding zo slobberig is: "Nomaden dragen wijdvallende kleding zodat de lucht kan circuleren. Dit zorgt voor een koele laag tussen kleding en lichaam, waardoor het zweten vermindert. Alleen hun gezicht, handen en voeten worden blootgesteld aan de zon."

Een speurtocht op internet levert de volgende uitleg op: De lucht onder zwarte kleding warmt sneller op dan de lucht onder witte kleding. Warme lucht stijgt op. Deze beweging verplaatst koele lucht. „Ruimzittende, donkere kleding werkt dus als een soort ingebouwde ventilator."

Dat is niet alles wat de site van Indiana Public Media heeft te vertellen. "Zwarte kleding geeft meer schaduw dan witte. Daardoor wordt de hoeveelheid licht die de huid direct bereikt verminderd."

Denk bijvoorbeeld aan een gordijn voor een raam. Als het gordijn zwart is, wordt het eerder warm in de kamer, maar het is wel donkerder. Lichte kleding kan dus wel luchtig zijn, maar het laat meer uv-straling door die de huid kan aantasten. Een nomade loopt daarom liever in zwetend zwart dan met een verbrand vel.