Vet haar voorkomen? Gewoon niet te vaak wassen, is een veelgehoorde reactie. Een fabeltje, aldus anderen. Het houdt de gemoederen bezig. Wie heeft er gelijk?
Vet haar ontstaat niet zomaar. Het is meestal een gevolg van een slecht voedingspatroon, stress of agressieve haarproducten als shampoo en soorten gel. Hierdoor worden talgklieren actiever. De talgkliertjes maken talgvet aan, die vervolgens een vette hoofdhuid veroorzaken.

Bij jongeren in de puberteit zijn de talgklieren actiever dan bij volwassenen. Ze maken meer vet aan en je hebt dan dus meer kans op vet haar.
Op de hoofdhuid vermengt het talgvet zich met aanwezige stoffen op de hoofdhuid, zoals transpiratievocht. Je haar wordt vet door het masseren van je hoofdhuid. Bij het wassen van je haren doe je dat vrij veel. Vandaar dat vaak je haar wassen niet altijd goed is.

Ook door het haar veel te kammen, te borstelen of er met de vingers doorheen te strijken, worden die vetten over het haar verspreid. De hoeveelheid talgvetproductie op de hoofdhuid neemt toe als de temperatuur stijgt. Een hoge om­gevingstemperatuur, heet föhnen of een sauna­bezoek doen de hoeveelheid talgvet eveneens toenemen.
De hoeveelheid talgvet die in het haarzakje vrijkomt, wordt dus niet beïnvloed door zaken als haarstijl, het soort shampoo of de wasfrequentie.
Je kunt vet haar net zo vaak wassen als je wilt, maar probeer de hoofdhuid te ontzien. Vet haar valt dus te voorkomen.