De ene thee is de andere niet. Theeleuten zullen dat beamen en zijn misschien al jaren op zoek naar dé manier om de beste thee te zetten. Deskundigen zijn het er in ieder geval over eens: het water moet koud zijn en daarna aan de kook worden gebracht voordat je een theezakje of verse theebladeren erin laat zakken. Dat levert de lekkerste thee op. Maar waarom eigenlijk?

Het blijkt te maken te hebben met de hoeveelheid zuurstof in het water. Hoe warmer het water, hoe minder zuurstof. En hoe meer zuurstof, hoe beter de smaak. Water dat al een keer gekookt heeft en dat je nog een keer laat koken, zal dus een veel vlakkere smaak opleveren. En water uit de automaat op school of op je werk is volstrekt niet geschikt voor thee, omdat dit continu op temperatuur gehouden wordt. De échte theeliefhebber heeft daarom altijd een waterkoker achter de hand.

In de natuur zie je ook het belang van zuurstof in het water. Misschien heb je wel eens gehoord dat vissen sterven als een fabriek warm water loost in een vijver of kanaal. Nu begrijp je waarom: de beesten hadden acuut zuurstofgebrek.

Groen

Maar terug naar de thee. Want pasgekookt water heeft, zoals je ongetwijfeld weet, een temperatuur van 100 graden. Dat betekent dat zo goed als alle zuurstof eruit verdwenen is. Daarom is het niet verstandig om direct thee te trekken, maar het water iets te laten afkoelen tot ongeveer 90 graden. Daarmee geef je het de tijd om weer een beetje zuurstof terug te winnen, wat de smaak ten goede komt.

Vooral bij groene thee is dit belangrijk. Deze soort kan niet tegen te heet water, omdat de bladeren dan verbranden en de thee een bittere en sterke nasmaak krijgt. Ben je liefhebber van groene thee? Neem dan koud water, laat het koken, schenk in, laat het zo’n drie minuten afkoelen, laat daarna de thee tussen de twee en de vier minuten trekken en geniet van de zachte smaak die het warme water uit de bladeren trekt.

Met rooibosthee is het weer anders. Daar luidt het advies: zet een pannetje met koud water op het vuur of vul de waterkoker met koud water, hang er direct twee of drie theezakjes in en laat het meekoken. Hierdoor ontstaan er molecuulverbindingen die de thee extra gezond maken. Afgekoelde thee die op deze manier is bereid, kun je ook gewoon weer opwarmen en drinken.

Bitter

Trouwens, je hebt altijd warm water nodig om de geur- en smaakstoffen uit de bladeren te krijgen. Dit zit ’m in de watermoleculen, die in warm water sneller bewegen dan in koud water. Door deze snelheid maken ze de geur- en smaakstoffen van theeblaadjes makkelijker los.

Thee trekken in koud water kan wel, maar dat duurt erg lang. Daarnaast zal deze thee bijzonder bitter zijn. En wees nu eerlijk. Na een fietstocht door wind, kou, regen en hagel zit je niet te wachten op een koude, kille mok vol bitterheid. Juist dan snak je naar een warm, dampend glas met geurende, zachte en niet te hete thee. Smakelijk!