Toeristen praten graag over Holland. De naam Nederland is vaak veel minder bekend. In 2010 zou het natuurlijk niets meer moeten uitmaken, we zijn immers allemaal Europeaan, maar zijn we nu Nederlander of Hollander?

Albert van der Zeijden van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur: "Voor 1581 heette het huidige Nederland de Zeventien Provinciën. In die tijd was Holland de grootste, machtigste en rijkste provincie. Toen gold: heb je het over Holland dan bedoel je automatisch de Zeventien Provinciën. Holland was het grootst en had zodoende ook de meeste inwoners. De uitstekende ligging, aan de kust, zorgde voor een bloeiende handel waardoor het een rijk gebied was."

Nederland kent in zijn geschiedenis veel namen, zoals: Habsburgse Nederlanden, Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en Bataafse Republiek.
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog, in 1588, komt voor het eerst de naam Nederlanden in beeld. De Nederlanden wordt vaak gebruikt als de staatkundige naam voor het huidige Nederland, België en Luxemburg.

"Na de Franse Revolutie wordt de republiek een eenheidsstaat met een koningshuis en een eigen regering. In die tijd hoorden daar ook de Zuidelijke Nederlanden en het prinsbisdom Luik bij. Na de afscheiding van België ontstond het huidige Nederland", zegt Van der Zeijden.

Inmiddels is de provincie Holland gesplitst en het huidig Noord- en Zuid-Holland. Bestuurlijk gezien was het handiger dat er twee kleinere provincies kwamen zodat het overleg makkelijker ging. Ze beslaan ongeveer hetzelfde gebied als het vroegere Holland.

Zo bezien is Holland dus niet zo'n logische naam voor ons hele land.