Het is dé kwestie die de internationale gemeenschap bezighoudt. Werkt Iran aan een kernwapen of niet? Verschillende deskundigen denken van wel, maar harde bewijzen ontbreken tot nu toe.
Vorige week verscheen er een rapport van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA). Deze organisatie beschikt over aanwijzingen dat Iran werkt aan een kernkop voor zijn raketten. Daarnaast meldde het IAEA in november dat er in de Iraanse stad Qom een nieuwe uraniumverrijkingsfabriek wordt gebouwd. Uraniumverrijking is onmisbaar voor de productie van kernwapens.
Iran wil graag kernwapens. Slechts acht landen (de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Engeland, India, Pakistan en Israël) beschikken over nucleaire wapens. Ben je een kernmogendheid, dan tel je mee op het wereldtoneel.
Streven naar wereldmacht is een belangrijk uitgangspunt van de Iraanse buitenlandse politiek. Het regime in Teheran, dat vooral uit strengislamitische geestelijken bestaat, streeft naar een 'dar-al-
islam', een wereld waarin de islam heerst. Als het moet door kernwapens in te zetten.
Voor Israël, de aartsvijand van Iran, is het kernprogramma slecht nieuws. De Joodse regering speculeert openlijk over een militaire aanval op Iraanse uraniumfabrieken, nu Jeruzalem binnen het bereik van Iraanse langeafstandsraketten ligt.
Zover willen de Verenigde Staten, Engeland en Frankrijk het niet laten komen. Genoemde landen willen Iran economische sancties opleggen om het land te dwingen het nucleaire programma te stoppen.
Of Iran daadwerkelijk hoog spel gaat spelen, is maar de vraag. De demonstraties tegen het regime duren onverminderd voort.