Wijndrinkers hechten wat meer waarde aan elegantie dan bierdrinkers. Zo ziet het er tenminste uit. Let maar op als je in een restaurant zit of op een verjaardag bent: wijndrinkers zijn vaker vrouwen dan mannen. Ze praten iets minder hard dan bierdrinkers. Ze eten met kleinere hapjes van hun taart en pakken maar een paar borrelnootjes tegelijk.

Wijnmakers zijn net als die wijndrinkers: ze houden van elegantie. Ze zijn er verknocht aan. Geen ordinaire doppen voor deze druivenboeren. Die horen op een melkfles. Wijn zonder kurk is als de koningin zonder hoed: er ontbreekt iets; het heeft minder uitstraling.

Het land dat een aantal jaar geleden als eerste wijn begon af te sluiten met een dop was een land dat niet zo aan die stijlvolle tradities hecht. Niet Frankrijk dus. En Italië al helemaal niet. Nee: Nieuw-Zeeland.

Na Nieuw-Zeeland volgden langzaamaan steeds meer landen. Eerst nieuwe wijnlanden als Australië en Zuid-Afrika. Later ook Spanje, Italië en Frankrijk.

En gelijk hebben ze, want eigenlijk is de schroefdop veel praktischer dan de kurk. Hij sluit de wijn beter af, bijvoorbeeld. Bij een kurk kan er langs de randen altijd nog wat zuurstof door, bij een schroefdop niet. Verder kan een dop niet bederven. Een kurk wel, wat de wijn meteen ondrinkbaar maakt.

Een ander argument voor de komst van de schroefdop is de kurkvoorraad. Die blijkt langzaam uitgeput te raken. Kurken worden gemaakt van de schors van de kurkeik. Als de bomen een jaar of twintig oud zijn, kan de schors pas gebruikt worden voor kurken. Het probleem is alleen dat de bomen niet zo snel groeien als ze gestript worden.

Sommige wijnboeren kiezen na alle argumenten afgewogen te hebben voor een veilig middenweg: ze gebruiken geen houten kurken, ook geen plastic schroefdoppen, maar plastic kurken. Die hebben slechts één probleempje: in sommige gevallen veranderen ze de smaak van de wijn. En niet ten goede.

Al met al blijken de lelijke, onelegante schroefdoppen dus eigenlijk zo gek nog niet. Het enige nadeel is dat ze iets duurder zijn uitgevallen dan de kurk. Maar of de koper dat merkt? Vast niet. Wijn is toch al prijzig, duurder dan bier in elk geval. En mensen die elegant genoeg zijn om het te drinken, hebben vast ook genoeg stijl om niet over die paar cent te zeuren.