Is-ie blij? Wrijft hij genietend in zijn handen, vergenoegd over een zwelgpartij op een rondzwervende hondendrol? Is het handenwringen, als een geniepige slechterik die een gemeen plan bekokstooft? Of is het gewoon de kou waar het beestje last van heeft? Al wrijvend probeert hij zijn poten weer wat op te warmen.
Niets van dit alles! Een vlieg wrijft zijn poten langs elkaar om ze schoon te maken, staat er in de wetenschapsquiz van 2005. Het insect wast meer ledematen. Ook vleugels en kop krijgen een beurt. Toch maakt het diertje zijn harige pootjes extra goed schoon. Omdat er op deze ledematen zintuigen zitten.
Hierbij gaat het vooral om zijn smaakorganen. Om te proeven of iets lekker is, gaat de vlieg ergens op zitten. Als het object bij de vlieg in de smaak valt, eet hij het op met zijn merkwaardig gebouwde slurf.
Als de pootjes van de vlieg vies of stoffig worden, werken zijn zintuigen veel slechter. Vandaar dat je een vlieg continu zijn pootjes ziet schoonwrijven. Behalve stof worden op die manier ook parasieten verwijderd.
Is de vlieg na zijn wasbeurt werkelijk schoon? Nou, niet echt. Het blijft onhygiënisch als zo'n beest komt uitrusten op je boterham. Vliegen zitten, ondanks het poetsen, helemaal onder de bacteriën en virussen. In de mest wroeten is namelijk slechts een van de vieze onhebbelijkheden van het insect. Het beestje houdt de eigenaardigheden erop na voor zijn voedsel en om eitjes te leggen.
Vanwege de vele tienduizenden ziekteverwekkers op het lijf van de vlieg blijft het dus zaak om (zelfs de schoongewreven vliegen) van je bord te weren. Want voor de ziektes die de beesten kunnen overbrengen geldt: voorkomen is beter dan genezen.